Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Modernizacja instalacji c.o.

3 Odpowiedzi, 6679 Wyświetleń

Jędras

2010-12-22, 11:59:52
Unregistered
Witam, mam za zadanie zmodernizować starą instalację. Układ otwarty, z kotłem na paliwo stałe i z żeliwnymi grzejnikami, do tego ogromne rozprowadzające rury stalowe. Stary kocioł zostaje, a więc pozostaje wymienić rury oraz grzejniki. Instalacja w domku jednorodzinnym - parter + poddasze. Myślałem o kilku opcjach:

1) Rury miedziane + grzejniki stalowe, wszystko w układzie otwartym z obiegiem pompowym (tutaj główna wada to korozja, czy dodanie inhibitora korozji pomoże? Czy są stalowe grzejniki z gwarancją na pracę w układzie otwartym?)

2) Rury miedziane + grzejniki aluminiowe, wszystko w układzie otwartym z obiegiem pompowym (wada - miedź i aluminium się nie lubią Smile Czy wystarczy połączyć na teflon i będzie wszystko ok?)

3) Rury miedziane + grzejniki stalowe w układzie zamkniętym, rozdzielone wymiennikiem ciepła od obiegu kotłowego w układzie otwartym (chyba najdroższa opcja, czy jest to opłacalne, ze względu na duży koszt wymiennika? Może kupić wymiennik, ale w zamian tańsze grzejniki?)

Proszę o opinie i własne uwagi lub propozycje. Z góry dzięki.
  • Odpowiedz

ogrzewnictwo

2010-12-22, 12:21:16
Unregistered
Wydaję się Pan być dobrze przygotowany do tematuSmile.

Poniżej linki, które mogą okazać się przydatne, choć sporo z Tego Pan już wie.

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt...29&cms=287

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt...13&cms=372

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jędras

2010-12-22, 20:47:58
Unregistered
Tak, czytałem już wcześniej te artykuły. Chciałem zasięgnąć opinii wykonawców, dlatego założyłem temat. Chyba zdecyduję się na trzeci wariant, ponieważ przejrzałem ceny wymienników płytowych i nie są one tak drogie jak sądziłem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa