Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Problem Z Utrzymaniem Nastawionej Temperatury - Duże Wahania Temperatu

2 Odpowiedzi, 5349 Wyświetleń

maska13

2017-01-17, 09:12:28
Unregistered
Witam serdecznie,
Mam taki problem, ponieważ na ustawieniach sterownika PID przy nastawie 55st.C. sięga mi nawet 62st.C. przy spadku temp. kocioł zaczyna działać przy około 55, 56st.C, a temp. spadnie nawet do 42-44st.C. (zarówno przy -5 na dworze jak i przy temperaturze ok. 0,+4st.C), oczywiście przy zamkniętych oknach i stabilnych warunkach.
Męczę się już około miesiąca. Spala bardzo dużo ekogroszku (nie wiem czemu ale raz wciągnie 30kg/24h a przeważnie około 50-70kg).
Proszę nie pisać, ze nowy dom a WYNGIEL mam itp. Wink

Próbowałem już robić:
- przysłonę kartonową na 70%,
- wyłączyłem PID, troche pomogło bo max dochodzi do 60st.C, ale spadnie również do tak ok 44,46st.C na sterowniku.
- próbowałem różnych nastaw dla 1 i 100% oraz dla podtrzymania, i czasu podawania.
- ekogroszek mam niby 28KJ - pali się ,,niby" dobrze.

Budynek jeszcze nie ocieplony (planowane 20cm), z drzwiami i szybami 3 szybowymi. Dach dobrze ocieplony - płaski.
Jak narazie ogrzewam tylko podłogówką bez CWU i cyrkulacji - stan budowy.

Mały opis budynku:
Aktualne ogrzewanie podłogówką (zasilanie między 24-30st C)
- parter - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 7 (55m2) (drugi lokal)
- parter - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 8 (około 85m2)
- piętro - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 7 (74m2)
- kocioł z podajnikiem na ekogroszek 16kW SEMRAU
- palnik EKOENERGIA 10-15kW (Dmuchawa - EWMAR-NESS RV14AR-G nie ma przesłony)
- Sterownik kotła IRYD RTZ FUZZY LOGIC (jeszcze bez czujnika temp. spalin, a z pogodówką się zastanawiam)
- zawór 4-drogowy na piecu nastawiony różnie i ręcznie na ok 25-30st.C
- rozłożenie podłogówki co 10cm,
- zawory 3drogowe przed rozdzielaczami, aktualnie otwarte na max aby sterowac 4D,
- niby nie mam małego obiegu kotła (lub tylko grawitacyjny - zdjecie w załączniku)

Aktualna nastawa na PID:
NASTAWA 55st.C.
- 1% = Podawanie 2min/ Dmuchawa 1
- 100% = Podawanie 35sek/ Dmuchawa 18 (dawałem na 30sek i dmuchawe w zakresie 16-19 - też nic
)-Podtrzymanie Czas przedmuchu 12 /Czas przerwy 10/ Krotność podawania 1
-Czas podawanie podajnika 8 (próbowałem już między 5 a 13 - nic nie daje)
-Regulacja PID = 2
-Zakres KP = 48
-Zakres KI = 50 (miałem też 28 i 35 i nic)
-Histereza kotła = 1
-Temp. zał. pomp - 35
-czas odł ompy CO - 5
-obniżenie temp kotła 5
-Obniżenie mocy dmuchawy = 5
-Podbicie obrotów dmuchawy = 5
-Czas podbicia obrotów = 3
-Podawanie w awarii = 5

Już sam nie wiem co myśleć czy to przez to, że nie ma izolacji? (cegła 24cm Porotherm). CWU nie ogrzewane, pompa rozłączona, W budynku temp, w zależności od nastawy między ok. 15-20stC. Sterownik resetowany, Dodatkowo zaizolowałem Armafelx czujnik temp. sterownika na róże zasilającej bo pokazuje trochę inną temp. niż termometr typowo na kotle, ale to nic nie dało (był tylko owinięty izolacyjną taśmą)

[Obrazek: 201701161_aeeasrs.jpg]

Jak o czymś zapomniałem piszcie
  • Odpowiedz

Karentit

2024-11-19, 06:19:53
Junior Member
In the present day uncertain world, protecting your valuables is paramount to ensure peace of mind. A primary the best ways to safeguard your belongings is by putting resources in a top-notch safe. From important documents to precious jewelry, a safe provides a secure storage solution for items of great value.

One of a critical aspect to think about when purchasing a safe is its degree of security. High-security safes are equipped with cutting-edge locking mechanisms, such as biometric scanners or keyless entry systems, to prevent unauthorized access. Additionally, the construction of the safe plays a vital role in its security features. Look for safes made from resilient materials like iron or metal, which offer security against manipulation and break-ins.

Regular maintenance of your safe is also essential to ensure its continued effectiveness. This includes periodic inspections to check for signs of wear and tear, as well as lubricating the locking mechanism to keep it functioning smoothly. It's also important to keep the interior of the safe clean and free from dust and debris, as this can affect its performance over time.

Furthermore, consider the placement of your safe within your home or business. Select a location that is discreet yet easily accessible for authorized users. Avoid placing the safe in areas prone to flooding or severe climate, as this can damage its contents.

In conclusion, owning a safe is not just about having a secure place to store your valuables; it's about taking proactive steps to protect what matters most to you. By committing in a top-notch safe and properly maintaining it, you can ensure the safety and security of your belongings for the long term.

https://mercurylock.com/access-control

Załączone pliki
.gif   269.gif (Rozmiar: 3.4 KB / Pobrań: 0)
[url=Secure gun vaults for sale in Scottsdale]https://mercurylock.com/access-control[/url]
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa