Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Schemat - Piec Co instalacja zamknieta/otwarta, wymiennik itp

3 Odpowiedzi, 10516 Wyświetleń

kuba-szcz

2008-03-17, 21:01:06
Unregistered
Witam.
Chcialem prosic o porade. Kupilem wlasnie nowy piec Co z podajnikiem. I zastanawiam sie jak najlepiej byloby zrobic instalacje. W tym momencie mam cos takiego: (od razu powiem, ze przy zbiorniku CWU - zastosowane rozwiazanie moze nie jest najlepsze, ale o dziwo dziala - mianowicie przymkniecie zaworu na zasilaniu dosc sprawnie kieruje wode w grzejniki - kwestia wprawy i wyczucia). W tym momencie jest piec - tzw. smietnik, calosc jest w ukladzie zamknietym. Pomijam w tym momencie oczywiscie kweste bezpieczensta i nie bede o tym pisal - poniewaz ponizsze rozwiazanie przestanie istniec lada dzien.
[Obrazek: 1.JPG]

A oto moj pomysl: (najwiecej watpliwosci mam z umieszczeniem zbiornika CWU - jego hmm sterowania oraz podlaczeniem zaworu czterodrogowego. Oczywiscie piec bedzie pracowal w ukladzie otwartym, reszta - w ukladzie wtornym - zamknietym.

[Obrazek: 2.JPG]

Z gory dziekuje za pomoc, czekam na wszelkie uwagi oraz uwagi co do rozmieszczenia elementów.
  • Odpowiedz

kozak_12

2008-04-18, 06:55:40
Unregistered
Matko-po co tak komplikować podaj mi e-maila lub coś ro wyśle ci schemat Koszt wymiennika to minimum 700zł.(jeszcze naczynie przeponowe) zależy od mocy jest tu totalnie zbędny tym bardziej że nie mamy dwuch źródeł ciepła czy więcej. Zrobisz rozdzielacz osobno rozdzielisz obieg zasobnika i osobno obieg ogrzewania. Przed rozdzielaczem zaraz po wyjściu z pieca złapiesz DWIE rury do naczynia NIE jedną !!! z zasilania i z powrotu. Jeszcze nigdy nie widziałem takich rozwiązan jak tam narysowałeśSmilepozdrawiam
  • Odpowiedz

baca

2008-04-22, 07:25:45
Unregistered
Kuba-- 2-gi rysunek jest do d upy! Przepnij zasobnik pod mały obieg przed zaw.4-drożnym .
W tym układzie nie nagrzejesz wody cwu.
A poza tym daj meila to ci to narysuję po bacowemu-prosto i higienicznie.!
Hej!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa