Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Wymiana kominka "klasycznego z DGP " na kominek z płaszczem w.

2 Odpowiedzi, 5690 Wyświetleń

praszyk

2012-05-29, 08:59:30
Unregistered
Witam, jestem tu nowy ale mam już od 10 lat kominek z DGP Smile . Ponieważ już 3 x na przestrzeni 9 lat malowałem ściany pokoju , w którym stoi ów kominek , wskutek protestu żony i wskutek mojej własnej decyzji zapragnąłem coś z tym fantem zrobić czyli włączyć kominek w system grzewczy domu czyli system kotła gazowego . W związku z tym mam parę pytań do fachowców którzy jestem pewien są na tym forum. Z góry przepraszam za naiwne pytania nie jestem po prostu "ogrzewnikem" , hydraulikiem z resztą też nie . Pytania mam takie:

- czy przy kominku w płaszczem pozostawienie instalacji DGP jest bez sensu ? - czy da się z niej korzystać jednocześnie z wodnym kominkiem - czy nie bardzo będzie miała z czego czerpać ciepło ?
- jakie rury (materiał) używa się do podłączenia do króćców kominka (miedź, stal itd) i jaka średnica.
- jak daleko od kominka ma być wymiennik płytowy , czy jego moc (wymiennika) ma odpowiadać mocy kominka czy pieca ?
- czy jest możliwe połączenie posiadanej instalacji CO plastikowej (wirsbo) z instalacją CO kominkową ?
- czy naczynie wzbiorcze (bezpieczeństwa) może być nad czopuchem kominka (jakieś 1m od) ?
- czy instalacja (dobrze zrobiona bez oszczędności) ma ryzyko nieszczelności i po jakim czasie eksploatacji ? - kwestia zabudowania rur

Jeżeli ktoś wie - zapraszam i proszę o odpowiedzi , z góry dziękuję .
pozdrowienia
Piotr.
  • Odpowiedz

krisk

2013-01-12, 15:13:09
Unregistered
Mnóstwo pytań ale do da sie zrobić
1. Kominek z płaszczem wodnym to inna konstrukcja a instalacja /szkoda pieniędzy na demontaż jest niech będzie
2. Rury... Kominek to duża moc więc rury stalowe bez szwu z kształtkami hamburskimi
3. odległość nie ma znaczenia w końcu są pompy... Ale lepiej połączenie wykonać przez bufor wody powiedzmy 500dm3
wówczas będzie sprawniejsze przekazywanie ciepła
4.. Oczywiście nie ... jak napisałem wyżej połączenie przez zasobnik wody z wężownicą
5. naczynie wzbiorcze musi być na wysokości >0,7xHp /Hp - wysokość maksymalana podnoszenia pompy/
lub można to zrobić grawitacyjnie wtedy zasobnik musi być powyżej kominka i stać niedaleko... 4 do 5 m
z uwagi na to aby był mały zład wody w instalacji
Jak bez pompy to 0,3m powyżej najwyższego punktu instalacji
6. Jak zrobią rury stalowe i próby cisnienia ... to raczej awaria jest małoprwdopodobna
Przy innym materiale to już jest trudniejsza sprawa do oszcowania

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa