Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Ogrzewanie Eko-groszkiem

24 Odpowiedzi, 81744 Wyświetleń

neo

2007-02-02, 10:23:58
Unregistered
Witam, ponieważ mam zamiar kupić piec na eko groszek chciałabym usłyszeć opinie użytkowników tego typu pieców.Który z modeli oferowanych na naszym rynku Państwo polecacie, jak długo użytkuje się taki piec, jego zalety i wady. Ile ton eko groszku trzeba zakupić do ogrzania domu o powierzchni całkowitej 300 m 2.
  • Odpowiedz

pawel

2007-02-10, 13:20:23
Unregistered
witam dostepnych kotłów na rynku polskim masz pare naście wiec trudny wybór.......twój kocioł nie bedzie ogrzewał powierzchni całkowitej tylko powierzchnię urzytkową...wiec bedzie mniejsza ......ale pod uwage trzeba wziąść docieplenie, instalacje i kalorycznosc opału,,,,,,,ale biorac po uwage dociepplony budynek nowa instalacje i okolło 180m do ogrzania to 4 tony to max razem z ciepła wodą latem.....polecam budmet eko....zalety-długi układ spalania bo to najważniejsze, długa zywotność.....i bezawaryjność......nie wiem jak działa serwis -bo go jeszcze nie wzywałem.....pozdrawiam
  • Odpowiedz

marian84

2007-04-30, 13:06:42
Unregistered
Jesli chodzi o kociol na eko- groszek przy powierzchni URZYTKOWEJ do 200 m2 polecam kociol 25 kW. Ilosc spalonego paliwa---tak jak pisal moj poprzednik. Dodatkowym atutem kotla na eko groszek moze byc 2 palenisko...lecz palenisko nie w postaci 2 komory spalania lecz zeberkowe, ukladane nad glownym. Daje nam to mozliwosc spalania innych paliw tj, drewno, grubszy wegiel czy smieci. Jednym z takich kotlow jest kociol firmy Zywiec. Dlugi obieg spalin, dodatkowe palenisko+ 5 lat gwarancji...a to juz jest sporo. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mar-mak

2007-06-07, 12:15:10
Unregistered
Witam. Ja proponuję R-eco . moim zdaniem spełnia wszystkie potrzeby użytkownika.
  • Odpowiedz

janus karski

2007-07-10, 12:16:12
Unregistered
3 węgiel typu ekogroszek może być przechowywany na zewnątrz budynku, np. w silosie?
na pewno będzie miał większą wilgotność niż przechowywany w ogrzewanym budynku...
3 popiół i żużel powstały w trakcie pracy kotła można gromadzić w pojemnikach umieszczonych w pomieszczeniu kotłowni, 3 musi być osobne pomieszczenie?
3 zbiorniki na popiół i żużel muszą mieć specjalny atest?
  • Odpowiedz

marian84

2007-07-11, 08:16:01
Unregistered
Węgiel może być przechowywany na zewnatrz. Większe zawilgocenie paliwa powoduje szybsze rdzewienie i scieranie sie podajnika slimakowego (ktory zazwyczaj jest stalowy, a jak wiadomo: woda+stal+ powietrze nie daje za dobrych wyników)
Popiol powstaly po spalaniu eko- groszku wyglada jak z grilla wiec nie ma potrzeby magazynowac go w osobnym pomieszczeniu. Jedyny problem to odbiory, badz wizyta kominiarza, ktory może sie do tego przyczepic.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artur

2007-10-27, 20:35:38
Unregistered
Zamierzam zakupić kocioł firmy SAS 23 kW na eco groszek, proszę o jakies porady, opinie, ile trzeba eco groszku na opał przy powierzchni użytkowej 180 m2, ewentulane jakieś doświadczenia przy eksploatacji takiego pieca, jego ustawienia, obsługa, wady i zalety. bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

marcin

2007-11-09, 22:10:03
Unregistered
mam problem z piecem na eko groszek firmy elektromet potrzebna mi jest procedura wejścia i ustawień serwisowych czy moge liczyć na pomoc
  • Odpowiedz

egon

2008-01-10, 13:52:24
Unregistered
Witam, mam pytanie dot. kotłów na eko-groszek, jak wygląda eksploatacja latem? Jak spisują się kotły dwufunkcyjne oraz jednofunkcyjne z podgrzewaczem pojemnościowym?
  • Odpowiedz

sulnowo

2008-03-19, 20:31:22
Unregistered
a moze ktoś uzywa kotła firmy Fakora z Łodzi ?, jak sie sprawuje?
marek
  • Odpowiedz

black70

2008-07-22, 07:15:23
Unregistered
Witam, rozważam kupno kotła żeliwnego. Wychodzi mi,że najlepsze to klimosz i r-eco. A może stalowy cichewicz nowej generacji? Czy ktoś miał do czynienienia z tymi kotłami? Za odpowiedź dzięki.
  • Odpowiedz

patryk_cc

2008-08-24, 10:35:17
Unregistered
Witam, rozważam kupno kotła grzewczego z podajnikiem paliwa firmy MARKUS COMPAKT na eko- groszek. Proszę o ewentualne uwagi co do typu tego kotła. Ile potrzeba eko gorszku na sezon grzewczy przy powierzchni 180m2 ? Czy jest możliwość spalania w tym piecu węgla. drzewa ewentualnie śmieci? Z gory dzieki za odpowiedz!!!
  • Odpowiedz

manuela

2009-01-11, 17:54:23
Unregistered
Witam, ogrzewam dom o powierzchni 300 m.kw. kominkiem z płaszczem wodnym. Na parterze jest ogrzewanie podłogowe, na pietrze grzejniki. Ciepła woda również jest podgrzewana w kominku, zimą i latem. Ubiegłej zimy i latem ogrzewałem piecem gazowym na gaz z butli 2500 litrów (Shellgaz),lecz koszt przekroczył moje najgorsze koszmary. W celu obniżenia kosztów zamierzam zamontować kocioł na eko-groszek, który ogrzeje mi wodę przez cały rok.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła, a przede wszystkim proszę doświadczonych użytkowników o informację ile eko-groszku zużyję na ogrzanie domu o pow. 300 m.kw. w sezonie grzewczym? jaki jest koszt zakupu 1 tony tego paliwa? czy zdarzają się duże problemy z piecami? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

RAFALSLASK

2009-08-26, 14:05:15
Unregistered
Na stronie www.ekogroszekpakowany.pl są tabele oszczędności i proporcji ogrzewania ekogroszkiem i innymi źródłami. Ważne żeby kupować dobry groszek bo badziewi na rynku nie brakuje. Ja biore od tego gościa ze śląska i jestem pewien jakości. Moim zdaniem najlepszy ekogroszek jest z kopalni Kazimierz Juliusz, zero popiołu i idealne spalanie, pozatym jak kupowalem inny to spalalem ponad 5t na rok teraz spalam nie cale 3t (piec funke silver 25KW).
  • Odpowiedz

MARCEL_BIENSKI

2009-08-27, 21:35:56
Unregistered
TO PRAWDA Z KAZIMIERZA JULIUSZ JEST NAJLEPSZY EKO GROSZEK, NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY KUPOWAĆ DOBRY EKO, NAJLEPIEJ PAKOWANY ŻEBY ŻEBY NIE WIETRZAŁ. Z KAZIMIERZA JEST DROGI ALE W SUMIE I TAK TANIEJ WYCHODZI NIŻ NAJTAŃSZY BO SPALA SIĘ GO NAWET 50% MNIEJ NIŻ INNYCH, WIEM BO TESTOWAŁEM JUŻ CHYBA KAŻDY. CO DO PIECÓW TO POLECAM NAJBARDZIEJ TE WYKONANE Z NIERDZEWKI BO TE Z CASTORAMY LIPNE SĄ. POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

Lutek

2009-08-27, 21:48:10
Unregistered
NA 300m2 spalisz ok 6t, tak myślę bo ja na 230m2 (dom docieplony) spalam 5t na rok (ciepła woda w lato) Co do węgla to oczywistą oczywistością jest że kupuje się tylko z Kazimierza Juliusza i tylko pewny, mogę polecić dostawcę Ekoelmy telefon 507-449-339 jest dość znany dostawca chyba obecnie jeden z niewielu uczciwych.
  • Odpowiedz

Janusz_Kur

2009-09-17, 12:41:36
Unregistered
To prawda, że Ekogroszek Pieklorz ma najlepszą renomę w Polsce ale pojawiły się inni dostawcy ekogroszku o bardzo dobrych parametrach i co ciekawe z bezpłatną dostawą. Sam kupiłem w www.grzejtanio.pl w cenie 690 zł za 1 tonę i okazało się, że pali się dobrze tak, że domówiłem na cały sezon. Węgiel był ładnie spakowany w worki po 25 kg i co istotne był dokładnie odważony. Jedynym minusem jest to, że trzeba czekać około 2 tygodnie na realizację zamówienia.
  • Odpowiedz

trojan

2009-11-14, 21:37:30
Unregistered
Brednie wciskacie że aż się rzygać chce. Dziwię się że ktoś się na to jeszcze łapie.
  • Odpowiedz

Julia

2012-07-24, 17:07:16
Unregistered
trojan napisał(a):Brednie wciskacie że aż się rzygać chce. Dziwię się że ktoś się na to jeszcze łapie.

Jak nie interesuje Cię ten temat to nic nie pisz . Nie znasz się na tym i tyle .
  • Odpowiedz

Julia

2012-07-24, 17:08:17
Unregistered
Ja w zimę palę eko groszkiem i jak na razie moim zdaniem to paliwo najbardziej się opłaca .Zobaczymy co będzie dalej .
  • Odpowiedz

breslauer

2012-09-28, 11:30:35
Unregistered
Mój znajomy ma piec na ekogroszek (moc kotła 17kW). Instalator podał mu optymalne ustawienia na czeski ekogroszek:
czas podawania 20s
czas przerwy 75 s
moc dmuchawy 25%
przysłona dmuchowa otwarta na 1cm.
Czy ktoś może to zweryfikować?
  • Odpowiedz

marek_wi03

2013-03-21, 22:31:52
Unregistered
Doradzilibyście coś w kwestii wyboru kotła? Opał to głównie eko groszek, ale chciałbym spalać też inne paliwo - zawsze to wygodniej jak coś tańsze będzie. Powierzchnia domu 150mkw, nowo wybudowany (2010 r.), ocieplony.
  • Odpowiedz

Grzesiek4093

2013-03-23, 19:40:45
Unregistered
Ja mam kocioł EKOWITT - tłokowy HADES LUX z możliwością spalania eko groszku, węgla, zbóż, miału i drewna. Sprawuje się b. dobrze, zero problemów, w zasadzie kocioł obsługuje się sam, hehe. Wink Mam panel pokojowy, w dodatku zbiornik na opał jest bardzo duży (170kg), więc obsługa pieca zajmuje naprawdę mało czasu. Polecam, bo warto, inwestycja na długie lata.
  • Odpowiedz

Michalowicz

2013-06-24, 08:37:35
Unregistered
U mnie w pracy mamy kocioł na eko-groszek od firmy Witkowski model z podajnikiem ślimakowym KMB-RP. Można dokupić sobie sterownik i wtedy kocioł pracuje prawie bezobsługowo.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa