Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Wiatrak przy domu.

11 Odpowiedzi, 35749 Wyświetleń

manuela

2009-01-11, 18:04:18
Unregistered
Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tara_wells

2009-07-12, 17:57:59
Unregistered
Witam,szukam informacji na temat energii wiatrowej,a konkretnie wiatraka o mocy 3-5Kw.Interesuje mnie czy mogę sie odciąc od elektrowni przy tej mocy.Zapewne tak,jeśli chodzi o urządzenia domowe,jednak myślę o ogrzewaniu domu 150m2,no liczac z kotlownią,pralnią itd.jakieś 200m2.Gdzie szukac firmy,która logicznie i uczciwie te sprawy instaluje?Dom bedzie nowy,zatem energooszczędny,parterowy,w centralnej częsci domu kominek-to zawsze jakaś pomoc grzewcza.Dziękuję za wszelkie informacje.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-16, 19:35:26
Unregistered
Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-16, 19:39:33
Unregistered
manuela napisał(a):Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Wszystko znajdziesz na str.Siłownie wiatrowe.
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-17, 18:15:20
Unregistered
Do Manuela . Do zasilenia domu w najbardziej kłopotliwe urządzenia potrzebne jest około 3kW a to koszt około 20 tys nie wiem czy to jest możliwe na dzień dzisiejszy to potwornie droga inwestycja i mało opłacalna za te pieniądze masz co najmniej 15 lat sieci państwowych tj. uni ewropejskiej.l Reszta po tym czasie i tak ma niewiele z tym co będzie.\Żegnam.
  • Odpowiedz

wolnyrodnik

2012-12-19, 15:13:40
Unregistered
moderator13 napisał(a):Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam
Po pierwsze radzę przez rok obserwować wiatromierz (nic z tego kochany adminie, linku nie wstawię), żeby się zorientować odnośnie warunków wiatrowych. Mieszkańcy wielkopolski będą rozczarowani. Jako jeden z pierwszych stał wiatrak w Kwilczu. Ile razy przejeżdżałem stał...
  • Odpowiedz

marek.lawendowski

2013-05-16, 12:54:56
Unregistered
A ja jestem zainteresowany jaki jest koszt całej instatalcji?
  • Odpowiedz

markurz

2015-02-19, 10:12:10
Unregistered
Kilkadziesiąt tysięcy złotych ;]
  • Odpowiedz

olaW

2015-03-30, 11:51:26
Unregistered
No to ładnie. Niestety nie na moją kieszeń.
  • Odpowiedz

hania78

2015-04-14, 11:01:14
Unregistered
Mój sąsiad hobbystycznie zbudował wiatrak można powiedzieć, że sam. Metalowa konstrukcja była oczywiście wcześniej zamówiona i przez kilka lat czekała na postawienie do pionu. Teraz wiatrak nie jest jakiś wyjątkowo kolosalny, ale prezentuje się super. I jako że jest to konstrukcja "własna" to wiadomo, że nie wytworzy tyle energii co profesjonalny, ale wystarczy na codzienne ogrzanie wody - to już super, bo w okresie letnim (mając oczywiście ogrzewanie na piec węglowy) nie musi w ogóle rozpalać piecaSmile Ale wiadomo...musi się komuś chcieć, bo w tym przypadku to fajne pożyteczne hobbySmile
  • Odpowiedz

olaW

2015-04-17, 10:20:30
Unregistered
No faktycznie to już dużo jak grzeje wodę. Super sprawaSmile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa