Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

potrzebuje pomocy!!Kocioł na eko- groszek

11 Odpowiedzi, 22387 Wyświetleń

peter

2007-05-10, 11:29:04
Unregistered
Chciałem wymienic centralne ogrzewanie w domku jednorodzinnym o powierzchni urzytkowej do 190 m2 . Dotychczas zamontowany byl klasyczny piec tzw smieciowka. Teraz chcialbym zamontowac kocioł na eko- groszek.
Jaki kocioł byście polecili, jakiej mocy i moze jakies sugestie co do firmy.
Dziekuje za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

Ramper

2007-11-04, 10:34:35
Unregistered
Zębiec 20kW
Stara dobra i państwowa firma z zasadami. Dobry serwis (troszke czasami trzeba na niego czekać ponieważ wyjeżdżają z firmy) ale jest O.K.
Kotły z podajnikiem są naprawdę SUPER!!!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-19, 18:35:03
Unregistered
zębiec 20 kw,
potrzebuję pomocy. Kupiłam ten kocioł z podajnikiem na eko groszek, zadowolona że będę miała spokój na 4 dni, jak zasypię cały podajnik. no i pomyliłam się , parametry są chyba źle ustawione! 270 kg eko groszku nie starcza na 2 dni! Kompletnie nie znam sie na tym i nie wiem jak ustawić prawidłowo taki piec. Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

marian84

2008-01-20, 17:31:10
Unregistered
madzik napisał(a):zębiec 20 kw,
potrzebuję pomocy. Kupiłam ten kocioł z podajnikiem na eko groszek, zadowolona że będę miała spokój na 4 dni, jak zasypię cały podajnik. no i pomyliłam się , parametry są chyba źle ustawione! 270 kg eko groszku nie starcza na 2 dni! Kompletnie nie znam sie na tym i nie wiem jak ustawić prawidłowo taki piec. Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!
Witaj!

Jaka jest powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń??
  • Odpowiedz

baca

2008-01-21, 10:40:58
Unregistered
Madzik, nie panikuj!! Po wystudzeniu chałupy podczac wymiany kotła aby ja odgrzac trzeba dobe jechac na ostro. Dopiero po 2 dniach mozna mówwic o sensownych obserwacjach zużycia opału.

Jak dużą masz chałupę, jak ocieploną i jakiej mocy kocioł??

Hej!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-22, 21:06:38
Unregistered
Witam! Cieszę się że znalazły się osoby które chcą mi pomóc. Już pisze :powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń to 160 m. Dom jest z porothermu 24 P+W, ocieplony jest syropianem 10, moc kotła to 20 kw. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc .
  • Odpowiedz

baca

2008-01-23, 18:43:33
Unregistered
Madzik, lepiej napisz ile Ci teraz groszku idzie.
Hej!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-25, 21:45:25
Unregistered
do tej pory spalało się w ciagu dwóch dni 270 kg ! Dzięki pomocy dzerogo , spalanie się zmniejszyło!ale nie jest jeszcze tak jak być powinno i muszę jeszcze na kociołkiem popracować, ponieważ nie wypala groszku do końca...
  • Odpowiedz

baca

2008-01-26, 17:36:20
Unregistered
Madzik, ile ci teraz groszku idzie???
Hej!
  • Odpowiedz

Bartek

2008-08-30, 16:28:26
Unregistered
Witam
Potrzebuję porady odnośnie pieca na eko groszek. Jestem użytkownikiem od miesiąca pieca pleszewskiego z firmy ekomet. Ustawiłem jego parametry tak by palenisko było tak jak w instrukcji czyli ładny kopiec palący się. Mam zasobnik 230kg i grzeje na razie tylko wode, zasobnik wystarczył na miesiąc. Znajomy ma taki sam piec tylko ja ma 15 kw a on 25 kw i ja mam inne sterowniki on twierdzi że od maja do września spala dwa zasobniki na ciepłą wode. A więc jest to dużo miej niż ja. Jak ustawić sterownik by było dobrze. Sterownik mam Argon. Mogę zrobić dłuższe odstępy przy podawaniu i przedmuchach ale nie ma tego kopca i tworzy się tzw krater w instrukcji jest napisane gdy sie tworzy krater może się wypalić śłimak, a więc sam już nie wiem. Proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

marian84

2008-09-03, 12:28:49
Unregistered
Bartek napisał(a):Witam
Potrzebuję porady odnośnie pieca na eko groszek. Jestem użytkownikiem od miesiąca pieca pleszewskiego z firmy ekomet. Ustawiłem jego parametry tak by palenisko było tak jak w instrukcji czyli ładny kopiec palący się. Mam zasobnik 230kg i grzeje na razie tylko wode, zasobnik wystarczył na miesiąc....
A czy znajomy ma taki sam zasobnik (teoretycznie przy 25kW zasobnik powinien być większy) i jaki ma zbiornik na wodę. Pojemność, typ grzania (pionowy, poziomy- wężownica typu U czy dwupłaszcz). Te czynniki mogą mieć wpływ na zużycie paliwa.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa