Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Czy możliwa jest budowa domowej elektrowni?

11 Odpowiedzi, 21530 Wyświetleń

SebJan

2012-06-11, 14:03:22
Unregistered
Witam. Po kolejnym rachunku za ogrzewanie zaczęło mnie coś zastanawiać. Czy możliwe jest wybudowanie własnej elektrowni geotermalnej? Mieszkam koło Jeleniej Góry więc tereny są do tego odpowiednie. Czy ktoś słyszał o czymś takim? Jakie są koszty? Jaka jest możliwa moc? Smile
  • Odpowiedz

krisk

2012-06-20, 15:53:14
Unregistered
Witam. Po kolejnym rachunku za ogrzewanie zaczęło mnie coś zastanawiać. Czy możliwe jest wybudowanie własnej elektrowni geotermalnej? Mieszkam koło Jeleniej Góry więc tereny są do tego odpowiednie. Czy ktoś słyszał o czymś takim? Jakie są koszty? Jaka jest możliwa moc? Smile

Najlepiej zapytać O. Rydzyka on to wie ile na to potrzeba środków
Mini geotermie mamy w pompach ciepła
na 100 m2 domku to koszt około 50 000 zł
lepiej wygląda wiatrak: koszt około 10 000 zł za 1kW
oczywiście nie zawsze wieje ale mamy prąd

Najciekawsze rozwiązanie to zamieszkać w starym młynie wodnym... zakup turbiny to może około 30 000 zł
i oprócz wspaniałej przyrody wokoło mamy prąd... ale trzeba trochę włożyć pieniędzy

Nic nie jest tanie na krótką metę zawsze długo trzeba czekać na efekty
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

SebJan

2012-06-21, 12:54:21
Unregistered
Młyn to bardzo kusząca propozycja. Dziękuję za przybliżenie tematu i widzę, że sporo wyliczeń mnie jeszcze czeka
  • Odpowiedz

spichu

2012-06-22, 09:48:09
Unregistered
Jak widac, znowu wysokie koszty. Tak nas właśnie zachęcają do korzystania z przyjaznych srodowisku zrodel energii.
  • Odpowiedz

Guacamole

2015-02-17, 18:02:17
Unregistered
Powiem szczerze, że nigdy nie wpadł mi do głowy pomysł z własną elektrownią geotermalną! Dlatego jak znajdziesz chwilę to odezwij się, bo ciekawość mnie zżera czy wypaliła twoja koncepcja
  • Odpowiedz

olaW

2015-04-15, 10:29:24
Unregistered
No bardzo fajny pomysł
  • Odpowiedz

pappenhaimer

2015-07-10, 08:22:50
Unregistered
z 'domową elektorownią' to najbardziej mi się kojarzy energia z paneli fotowoltaicznych, którą możesz w nadwyżce sprzedawać i potem odkupić np zimą także łącznie zysk potrafi być dosć wymierny
  • Odpowiedz

hania78

2015-07-13, 10:23:54
Unregistered
spichu napisał(a):Jak widac, znowu wysokie koszty. Tak nas właśnie zachęcają do korzystania z przyjaznych srodowisku zrodel energii.

Wysokie koszty, które się potem przecież zwracają...
  • Odpowiedz

pappenhaimer

2015-08-19, 12:26:59
Unregistered
wysokie koszty czego? inwestycji? kilka lat i jesteś do przodu z każdym rachunkiem. jak koszta cię zjadają, to są dofinansowania.
  • Odpowiedz

hania78

2015-08-21, 12:20:27
Unregistered
Przy takich inwestycjach trzeba być po prostu cierpliwym Wink
  • Odpowiedz

pappenhaimer

2015-12-07, 15:32:49
Unregistered
=rozumiem, że poprzez domową elektrownię rozumiesz instalacje fotowoltaiczną? no bo przecież wiatraka obok domu nie postawisz..
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa