Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

czym ogrzewać wysoki salon

5 Odpowiedzi, 8851 Wyświetleń

mdyjor

2008-02-11, 09:40:38
Unregistered
mam dylemat, jestem instalatorem dość doświadczonym ale teraz stanąłem przed dylematem we własnym domu:
mam salon 49m2 z otwartą więźbą dachową, wysokość w szycie ok 5.5 m od poziomu zero, od południa są dwa duże okan tarasowe do podłogi szerokość po 2.1 m. podłoga z paneli drewnianych.

źródłem ogrzewania będzie źródło niskotemperaturowym (system pompy wodnej powietrze woda z możliwością chłodzenia).

jak ogrzewać ten salon (i chłodzić).

widzę 3 opcje

1. ogrzewanie podłogowe które jednak trochę sie kłóci z ideą podłogi drewnianej.

2. grzejniki kanałowe pod oknami tarasowymi + grzejnik klasyczny w części wewnętrznej - tutaj martwi mnie że ciepło będzie uciekało prosto do góry (okna są na ścianie szczytowej) chyba ze nad oknami zrobię półkę deflektor pełniąca role karnisza na firanki i zasłony.

dodatkowo kanały powinny dać przyjemną strefę ciepła w okolicach okien tarasowych w okresie zimowym

3. Klimakonwektory (które i tak muszę dać do klimatyzacji w lecie) które mogą też grzać w zimie- problemem jest szum powietrza kóry jednak w salonie nie powinien być upierdliwy (ok 34- 40 dB) i tutaj kwestia jeden duży kaseton sufitowy w szczycie dachu czy dwie jednostki ścienne po bokach.

no i co byście wybrali jako najbardziej efektywny sposób grzenia takiego salonu
  • Odpowiedz

RAPczyn

2008-02-11, 10:14:58
Unregistered
Zrób sobie ogrzewanie ścienne (http://www.paradigma.pl/Ogrzewanie_scienne.html) oraz pod panele podłogowe również połóż podłogówkę.
  • Odpowiedz

baca

2008-02-12, 16:20:07
Unregistered
Olej deski, zrób 100% podłogówke i płytki.
W przeciwnym przypadku niczym tej stodoły nie ogrzejesz.
Hej!
  • Odpowiedz

kozak_12

2008-04-18, 07:10:22
Unregistered
Są specyjalne panele podłogowe do ogrzewania podłogowego jeśli płytki odpadaja.
Podłogówka ok!!! bardzo często wykorzystywana do ogrzewania wysokich pomieszceń.
pozdrawiam!
  • Odpowiedz

baca

2008-04-22, 06:57:38
Unregistered
Z tymi panelami to często wychodzą jajca jak berety! Szukaj dobrego podłogowca z doswiadczeniem w tej materii.

A czy ogólnie interesuje cie to jeszcze??? Dyjor --- odezwij sie!!

Hej!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa