Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Co wybrać gaz-węgiel-drewno?

8 Odpowiedzi, 16450 Wyświetleń

radek89

2015-03-23, 09:19:45
Unregistered
Zastanawiam się co wybrać ogrzewanie gazowe, na węgiel czy gaz?
Interesują mnie w tym temacie aż 4 wartości:
a) cena pieca/czy instalacji
b) cena samych materiałów ociepleniowych
c) dostępność materiałów
d) żywotność pieca/instalacji
e) łatwość w obsłudze
f) dodatkowe prace przy ogrzewaniu (np. kawałkowanie drewna)

Chce sobie to zestawić w kolejności 1-3 np.
a)
gaz 1
drewno 2
węgiel 3

e)
węgiel 1
gaz 2
drewno 3
etc.

Ja nie bardzo się na tym znam dlatego proszę o pomoc!!!
  • Odpowiedz

olaW

2015-03-24, 12:12:41
Unregistered
Ja mam na węgiel ale to wszystko zależy od powierzchni domu i tego na co cię stać.
  • Odpowiedz

hania78

2015-09-18, 12:56:23
Unregistered
Ja mam gaz płynny ze zbiornika i dla mnie jest w porządku, nie muszę się martwić o sieć. Tak czy tak, na pewno już nie wróciłabym do węgla... Big Grin
  • Odpowiedz

Konsultant Junkers

2015-12-18, 09:55:06
Unregistered
radek89 napisał(a):Zastanawiam się co wybrać ogrzewanie gazowe, na węgiel czy gaz?
Interesują mnie w tym temacie aż 4 wartości:
a) cena pieca/czy instalacji
b) cena samych materiałów ociepleniowych
c) dostępność materiałów
d) żywotność pieca/instalacji
e) łatwość w obsłudze
f) dodatkowe prace przy ogrzewaniu (np. kawałkowanie drewna)

Chce sobie to zestawić w kolejności 1-3 np.
a)
gaz 1
drewno 2
węgiel 3

e)
węgiel 1
gaz 2
drewno 3
etc.

Ja nie bardzo się na tym znam dlatego proszę o pomoc!!!

Witam,

Porównując instalację wykorzystującą węgiel, gaz lub drewno do wytwarzania energii cieplnej w budynku, nieznacznie niższe koszty eksploatacji występują dla węgla oraz drewna niż w przypadku kotła gazowego. Istotną zaletą kotła gazowego jest jednak fakt, iż nie wymaga on praktycznie żadnej obsługi. Eksploatacja kotła węglowego wymaga z kolei czynności związanych z jego czyszczeniem oraz napełnianiem zbiornika zasypowego. Konieczne jest także przeznaczenie dodatkowego pomieszczenia na cele przechowywania paliwa węglowego, którego koszty wybudowania również powinniśmy uwzględnić przy porównywaniu kosztów inwestycji.
Przy wyborze rodzaju ogrzewania należy pamiętać również, iż jest to inwestycja na wiele lat. Bezobsługowość rozwiązania w takim aspekcie ma kluczowe znaczenie. W celu doboru najbardziej optymalnego rozwiązanie zachęcam do kontaktu pod numerem infolinii: 801 600 801.

Pozdrawiam,

bomba

2017-08-28, 20:04:47
Unregistered
patrząc co się dzieje w naszym kraju odnośnie ogrzewania i zakazów palenia węglem to lepiej wybrać gaz albo pompę ciepła czy jeszcze inne ekologiczne sposoby.
  • Odpowiedz

Demetr

2018-10-05, 00:16:12
Unregistered
Dla mnie zdecydowanie gaz. Niestety, na razie mam ogrzewanie na węgiel i jest to bardzo uciążliwe. Wygląda jednak na to, że dyrekcja PSG, którą w moim regionie reprezentuje Dariusz Dumkiewicz ma w planach zaradzić temu problemowi, bo zostały poczynione jakieś kroki ku gazyfikacji także mojej gminy.
  • Odpowiedz

Damian91

2018-11-19, 09:24:11
Unregistered
Każde z tych paliw ma swoje plusy i minusy. Gaz jest droższy, ale nie wymaga od Ciebie ingerencji. Oprócz oczywiście corocznego serwisu. Węgiel i drewno są tańsze, ale musisz raz na jakiś czas uzupełniać piec. No chyba że zainwestujesz w mega kozacki kocioł CO. Wtedy masz i ten problem z głowy.

------------------------------------------------
Sprawdzone SEO https://seo-cymes.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-09-04, 06:55:46 przez Damian91.)
  • Odpowiedz

arekw

2018-11-20, 11:22:40
Unregistered
Kocioł co to serce domu jak zainstalujesz w jakiegoś zwykłego blaszaka pospawanego w stodole to nie oczekuj że unikniesz problemów z ciepłą wodą czy centralnym ogrzewaniem w najmniej spodziewanym momencie. Uważam że na rynku jest tylko jeden lider wszystkie kotły ma w 5 klasie i już w eko desing zresztą na ich stronie są wszystkie informacje: [reklama] mój szwagier zainstalował ich kominek, świetnie się sprawdza już żałuję że przeoczyłem montaż kominka w swoim domu ale mogę tylko potwierdzić defro oferuje naprawdę najlepsze kotły skąd wiem mam w kotłowni 20kw zero jakiegokolwiek przestoju, czyściutko w kotłowni zasyp raz w tygodniu Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa