Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

dostępność a rzeczywistość

1 Odpowiedzi, 2246 Wyświetleń

Diagon

2022-05-30, 10:15:45
Unregistered
Nie można nigdzie kupić nigdzie węgla, o co chodzi? Cała sprzedaż wstrzymana do kiedy to może potrwać? Zawsze węgiel na zimę kupowałem w czerwcu i miałem z głowy teraz jak głupi będę monitorował sytuacje. Ktoś mi to wytłumaczy?
  • Odpowiedz

Markuspl

2022-05-31, 09:53:43
Unregistered
Trwa jakiś chocholi taniec i czas wyczekiwania. Na pewno to zawieszenie jeszcze trochę potrwa. Do września pewnie a potem wrota z węglem się otworzą. Węgiel na giełdach światowych – z kierunków nierosyjskich – na pewno jest ale horrendalnie drogi. Kopalnie z ameryki południowej, Afryki czy Kazachstanu wywindowały ceny do niewyobrażalnych kwot – 200% drożej – nie dziwie się, ze producenci nie chcą kupować bo kto taki wegiel od nich kupi. Mamy swoje budżety i nie będziemy brać kredytów na poczet ogrzewania. Wszyscy producenci prywatni – bo na państwowy węgiel nie ma co liczyć on jedzie do elektrowni - zasłaniają się trudną sytuacją na rynku węglowym, wszędzie ta sama śpiewka. Z dostępnością na pewno nie będzie tak źle jak to w mediach rysują. Węgiel będzie na pewno ale może się okazać że cena tony będzie kosmiczna. Monitoruje stronę ekogroszku sztygar i wczoraj widziałem że jako pierwsi uruchomili sprzedaż. Cena jest zaporowa ale już biję się z myślami, ze może kupie 2-3 tony bo jesienią może być jeszcze drożej. Wejdzie europejskie embargo na węgiel z Rosji i popyt wzrośnie a razem z nim ceny. Ten węgiel jakościowo jest całkiem dobry i nie ma tam ani grama węgla rosyjskiego, bo sprowadzają z ameryki południowej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa