Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

jak obliczyc zapotrzebowanie na cieplo

2 Odpowiedzi, 1994 Wyświetleń

yaroT

2022-11-29, 15:18:03
Unregistered
Czy jest możliwość aby z dużym prawdopodobieństwem obliczyć „apetyt” mojego domu 190 metrów na ciepło? Jak oszacować koszty ogrzania domu pompą ciepła powietrzną, gazu ziemnego i prądu. Jak się do tego zabrać ani matematykiem ani inżynierem nie jestem niestety. Takie obliczenia pomogłyby mi wybrać urządzenie do montażu.
  • Odpowiedz

lesrataj

2022-11-30, 12:40:14
Unregistered
To już jest wyższa matematyka. Wszystko zależy od parametrów domu, w jakiej technice budowany jak dawno, czy i jak ocieplony. Trochę to skomplikowane. Ale niektórzy mają to już opanowane. Zauważyłem, że firma która monitowała mi rok temu fotowoltaikę Synergio - sprzęt działa bez poprawek i awarii – na stronie ma fajny kalkulator ciepła. Jeśli znasz dane typu: koszt paliwa w sakli roku, który wydajesz na ogrzewanie lub roczne zużycie paliwa – każdego jakie posiadasz szybko obliczysz koszty ogrzewania innymi paliwami – gaz, pellet, węgiel – i energia odnawialna maja pompę ciepła i pompę podłączoną do fotowoltaiki – takie rozróżnienie, które ma sens i widać różnicę. Fajne narzędzie, sam sprawdzałem i oczywiście od miesiąca nie myślę o niczym innym tylko o tej pompie, bo rachunki za ciepło wychodzą mega niskie.
  • Odpowiedz

wartone

2023-08-04, 10:38:34
Junior Member
Dzisiaj masz już dość dokładne narzędzia w postaci internetowych kalkulatorów do obliczeń zapotrzebowania na ciepło
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-25, 13:55:21 przez admin-ogrzewnictwo.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa