Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

potrzebuje pomocy!!Kocioł na eko- groszek

11 Odpowiedzi, 21018 Wyświetleń

peter

2007-05-10, 11:29:04
Unregistered
Chciałem wymienic centralne ogrzewanie w domku jednorodzinnym o powierzchni urzytkowej do 190 m2 . Dotychczas zamontowany byl klasyczny piec tzw smieciowka. Teraz chcialbym zamontowac kocioł na eko- groszek.
Jaki kocioł byście polecili, jakiej mocy i moze jakies sugestie co do firmy.
Dziekuje za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

Ramper

2007-11-04, 10:34:35
Unregistered
Zębiec 20kW
Stara dobra i państwowa firma z zasadami. Dobry serwis (troszke czasami trzeba na niego czekać ponieważ wyjeżdżają z firmy) ale jest O.K.
Kotły z podajnikiem są naprawdę SUPER!!!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-19, 18:35:03
Unregistered
zębiec 20 kw,
potrzebuję pomocy. Kupiłam ten kocioł z podajnikiem na eko groszek, zadowolona że będę miała spokój na 4 dni, jak zasypię cały podajnik. no i pomyliłam się , parametry są chyba źle ustawione! 270 kg eko groszku nie starcza na 2 dni! Kompletnie nie znam sie na tym i nie wiem jak ustawić prawidłowo taki piec. Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

marian84

2008-01-20, 17:31:10
Unregistered
madzik napisał(a):zębiec 20 kw,
potrzebuję pomocy. Kupiłam ten kocioł z podajnikiem na eko groszek, zadowolona że będę miała spokój na 4 dni, jak zasypię cały podajnik. no i pomyliłam się , parametry są chyba źle ustawione! 270 kg eko groszku nie starcza na 2 dni! Kompletnie nie znam sie na tym i nie wiem jak ustawić prawidłowo taki piec. Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!!!!
Witaj!

Jaka jest powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń??
  • Odpowiedz

baca

2008-01-21, 10:40:58
Unregistered
Madzik, nie panikuj!! Po wystudzeniu chałupy podczac wymiany kotła aby ja odgrzac trzeba dobe jechac na ostro. Dopiero po 2 dniach mozna mówwic o sensownych obserwacjach zużycia opału.

Jak dużą masz chałupę, jak ocieploną i jakiej mocy kocioł??

Hej!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-22, 21:06:38
Unregistered
Witam! Cieszę się że znalazły się osoby które chcą mi pomóc. Już pisze :powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń to 160 m. Dom jest z porothermu 24 P+W, ocieplony jest syropianem 10, moc kotła to 20 kw. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc .
  • Odpowiedz

baca

2008-01-23, 18:43:33
Unregistered
Madzik, lepiej napisz ile Ci teraz groszku idzie.
Hej!
  • Odpowiedz

madzik

2008-01-25, 21:45:25
Unregistered
do tej pory spalało się w ciagu dwóch dni 270 kg ! Dzięki pomocy dzerogo , spalanie się zmniejszyło!ale nie jest jeszcze tak jak być powinno i muszę jeszcze na kociołkiem popracować, ponieważ nie wypala groszku do końca...
  • Odpowiedz

baca

2008-01-26, 17:36:20
Unregistered
Madzik, ile ci teraz groszku idzie???
Hej!
  • Odpowiedz

Bartek

2008-08-30, 16:28:26
Unregistered
Witam
Potrzebuję porady odnośnie pieca na eko groszek. Jestem użytkownikiem od miesiąca pieca pleszewskiego z firmy ekomet. Ustawiłem jego parametry tak by palenisko było tak jak w instrukcji czyli ładny kopiec palący się. Mam zasobnik 230kg i grzeje na razie tylko wode, zasobnik wystarczył na miesiąc. Znajomy ma taki sam piec tylko ja ma 15 kw a on 25 kw i ja mam inne sterowniki on twierdzi że od maja do września spala dwa zasobniki na ciepłą wode. A więc jest to dużo miej niż ja. Jak ustawić sterownik by było dobrze. Sterownik mam Argon. Mogę zrobić dłuższe odstępy przy podawaniu i przedmuchach ale nie ma tego kopca i tworzy się tzw krater w instrukcji jest napisane gdy sie tworzy krater może się wypalić śłimak, a więc sam już nie wiem. Proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

marian84

2008-09-03, 12:28:49
Unregistered
Bartek napisał(a):Witam
Potrzebuję porady odnośnie pieca na eko groszek. Jestem użytkownikiem od miesiąca pieca pleszewskiego z firmy ekomet. Ustawiłem jego parametry tak by palenisko było tak jak w instrukcji czyli ładny kopiec palący się. Mam zasobnik 230kg i grzeje na razie tylko wode, zasobnik wystarczył na miesiąc....
A czy znajomy ma taki sam zasobnik (teoretycznie przy 25kW zasobnik powinien być większy) i jaki ma zbiornik na wodę. Pojemność, typ grzania (pionowy, poziomy- wężownica typu U czy dwupłaszcz). Te czynniki mogą mieć wpływ na zużycie paliwa.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa