Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

piec na eco-groszek , wymiennik ciepla CWU, ogrz. podlogowe, grzejniki

7 Odpowiedzi, 14726 Wyświetleń

jimmy

2008-10-13, 19:20:29
Unregistered
witam,

wlasnie kupilem chatke.
planuje zainstalowanie pieca z zasobnikem na eco groszek 20kW i rozprowadzic instalacje po domku. z tego chcial bym korzystac z wymiennika ciepla CWU 140Litrowym, 8 wyjsc na podlogowke i polaczenie na 5 grzejnikow. mysle o zamknietym obiegu poniewaz wszystkie elementy chce zainstalowac w piwnicy.
czy moze mi ktos pomoct z schematem? mam hydraulika, juz sie co nieco naczytalem na ten temat i on twierdzi ze to niemozliwe...nie ma wyjasnienia, uparl sie (predzej go zmienie)
pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

kozak_12

2008-10-14, 10:27:57
Unregistered
jest to możliwe - trzeba zastosować płytowy wymiennik ciepła ale koszta rosną (wymiennik, pompa, rury,kształtki itp.) jeszcze dodatkowa strata temperatury na wymienniku ale ogólnie fajna sprawa.
  • Odpowiedz

jimmy

2008-10-14, 19:30:07
Unregistered
dzisiaj mi kolega powiedzial, ze podlogowke mozna zrobic na prad, 10kW piec przeplywowy na prad ustawic na 37 stopni i ze to jest w miare tanie, polaczone z nocna taryfa....zdziwilo mnie to.
co do powyzszego, nie mam pojecia i wiele hydraulikow tez nie, nie wiedza jak sie za to zabrac
  • Odpowiedz

kozak_12

2008-10-16, 07:19:27
Unregistered
No nie orientuje się jak z prądem - ale większość ludzi (o których słyszałem) którzy kiedyś założyci podłogówke na prąd nawet tego nie włączająSmile Nocna taryfą - czyli albo by trzeba było grzać podłoge tylko noca albo piec musiałby mieć funkcje akumlacji ciepła.? A dlaczego właściwie niechce pan układu otwartego?
  • Odpowiedz

jimmy

2008-10-16, 19:26:13
Unregistered
a jakie ma plusy uklad otwarty?
  • Odpowiedz

kozak_12

2008-10-17, 06:05:58
Unregistered
Może i plusów nie maSmile. ale Pana piec musi pracować w układzie otwartym. Jeżeli jeszcze jest taka możliwość(mieszkania nie wykończone) proponuje zainstalować gdzieś na ostatniej kondygnacji naczynie połączyć z piecem 3-rurami (wzbiorcza,bezpieczeństwa,przelewowa) Jeśli Pan kiedyś zmieni piec na gazowy itp(do układu zamkniętego) wystarczy wtedy spuścić wode obciąć rury od naczynia i tak zostawić. Jeżeli robić kocioł na eko-groszek w zamkniętym układzie narobi Pan sobie tylko nie potrzebnych kosztów. Miałoby to jak najbardziej sens jeśli byłyby dwa kotły jeden pracujący w układze otwartym drugi w zamkniętym. Tylko niech Pan nie pozwoli sobie żeby instalatorzy połączyli naczynie wzbiorcze z częścią instalacji! od naczynia idą 3 rury po drodze żadnych grzejników itp do nich nie podpinamy.
  • Odpowiedz

jimmy

2008-10-20, 18:59:00
Unregistered
piec ma 4 podlaczenia -
jedno wyjscie ciepla woda
jeden powrot
jedno wyjscie na naczynie
a 4 nie wiem
wiec uklad otwarty jak najbardziej mozliwy i tak zrobje, przebije sie na poddasze i tam zamontuje naczynie
z pieca idzie do pompy, miedzy pompami jest filtr i zawory zwrotne i przeplywowy. idzie do rozdielacza, na podlogowe odrazu przez zawor przeplywowy zeby obnizyc temperature a jedno wyjscie na kaloryfery, potem wszystkie powroty rownie do zorzdielacza i zpowrotem do pieca.
jeden problem, punkt odpowietrzajacy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa