Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Ile kw piec?

4 Odpowiedzi, 8686 Wyświetleń

mka

2008-09-27, 10:32:25
Unregistered
Witam posiadam domek 80m2 nieocieplony zamierzam kupic nowy piec do co. na gaz zmieniana bedzie cała instalacja.
Jakiej mocy wybrac piec do tego metrażu
  • Odpowiedz

tlukas

2009-01-03, 18:02:27
Unregistered
witam.. mam dom: niepodpiwniczony, wykonany w 1950r z pustaka betonowego w środku połowa żużlowego, wymienione okna na plastikowe, ocieplony st. gr.10 cm, powieżchnia użytkowa parteru ok. 60m kw. do wykorzystania będzie poddasze ok 50 m kw oraz dodatkowe pom. mieszkalne około 20 m kw- razem ok 130 m kw do ogrzania. obecnie mam wykonane ogrzew. podłogowe na ok 26 m kw oraz planowe 3 punkty grzejnikowe po ok 10 żeberek, to wszystko na parterze do tego bojler w-ci 120l. proszę o radę jaki kocioł zakupić tj wielkość i marka. Kotłownia ma powstać na wiosnę w formie piwnicy głebokości 2,5 m( pod kątem wymuszenia obiegu)
  • Odpowiedz

plum

2009-01-03, 21:14:11
Unregistered
Witam!
Tlukas
Z tego co zrozumiałem, kocioł ma być stałopalny. W tym układzie napisz, proszę, jak planujesz sterować grzejnikami, podłogówką i ciepłą wodą- no i najie paliwo ma być ten kocioł.
mka
Proponuję bezwględnie zacząć od ocieplenia domu. Potem wystarczy kocioł kondensacyjny 2-funkcyjny - w tej chwili cenowo najlepiej wychodzi MCR II 24 DeDietricha lub Cerasmart Junkersa. Ja tradycyjnie jestem przywiązany do Vaillanta (VUW ecoTEC Plus) - do Dietricha lub Vaillanta można wrzucić tani sterownik pokojowy typu QIK (pogodówkę odradzam przy tym metrażu)
Pozdrowionka
  • Odpowiedz

tlukas

2009-01-04, 09:44:27
Unregistered
witam plum.. wielkie dzięki za podjecie tematu.. planuje zakupić kocioł w miarę możliwości tani typu zębiec czy ogniwo około 13 kw. myślałem też o sasie bo mam nie daleko do buska z. ale mi odradzili bo sas potrzebuje wys. temp. około 70 stopni a do podłogi jest dozwolone 50-60. chcę palić w nim w sezonoie grzewczym ale także poza sezonem w chłodne dni a w szczególności trzymać temp. wody w bojlerze do codziennego użytku- bojler co prawda posiada grzałkę i jest dwupłaszczowy, ocieplony ale energia el. kosztuje a taki potrafi b. trzymać ciepło 2-3 dni.. nawet nie szukałem takich kotłow w necie. ale to uczynię.. co do domu to jak pisałem jest docieplony dychą styropianem a między powałę włożę wełnę mineralną poddasze też ale to dopiero za rok-może. martwią mniete mrozy bo mam bojler na poddaszu a tam piździ jak w kieleckim... ociepliłem go wełną ale przy -14 to nic nie wiadomo.. co do sterowania to kupiłem do grzejnika takie zawory termostatyczne 5 stopniwe narazie do pokoju i do ręcznikowca w łazięce też mam.. bojler jest odcinany zaworem kulowym a podłogówka narazie nic.. tylko na listwach są pokrętła- tam na powrocie trzeba założyć też termostatyczny ale to dopiero jak już będzie kocioł... narazie ogrzewam to z kominka.. zaprojektowałem sobie (taki mój patent) coś na wzór płaszcza wodnego.. rura fi 210 a w niej druga fi150 wszystko zespawane (około 23 l. wody) a w gótnej części tj około 140cm -150ka w bok już do komina(ze spalinami) ten ogień który wych. z wkładu kominkowego ogrzewa wodę w płaszczu i do komina... są doże straty energii i wogóle to nie wystarcza gdyż podłogówka zabiera całe ciepło... jak puszczę na sam bojler to nawet jest gorąca taka do kąpieli..
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa