Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Rekuperatory

13 Odpowiedzi, 24703 Wyświetleń

Rafaello

2009-07-12, 14:33:00
Unregistered
Witam,

Jakie są Wasze doświadczenia z rekuperatorami? Chciałbym wymienić się doświadczeniami.

Pozdrawiam,
  • Odpowiedz

miloszgadz

2010-01-30, 10:12:31
Unregistered
Jeśli dom jest bardzo szczelny i dobrej jakości rekuperator to rewelacja. Chociaż od czasu do czasu i tak polecam przewietrzyć dom/mieszkanie.
  • Odpowiedz

binczar

2010-02-03, 17:57:53
Unregistered
Już sam fakt, że rekuperatory zamontowane w obsługującej wszystkie pomieszczenia domu centrali wentylacyjnej gwarantują obniżenie strat ciepła wentylacyjnego od 40 do 60%, dużo mówi Wink
  • Odpowiedz

simon

2012-03-09, 17:01:04
Unregistered
binczar napisał(a):Już sam fakt, że rekuperatory zamontowane w obsługującej wszystkie pomieszczenia domu centrali

wentylacyjnej gwarantują obniżenie strat ciepła wentylacyjnego od 40 do 60%, dużo mówi Wink

KOLEGO . ROZUMIEM ,ŻE TO ŻART.
  • Odpowiedz

remi

2012-06-15, 23:50:55
Unregistered
to jakie w końcu sa te oszczędności ciepła?
  • Odpowiedz

remi

2012-07-19, 12:45:32
Unregistered
Ja znalazłam coś takiego: inVENTer nie jest to rekuperacja w sensie centralnego urządzenia itd, ale system indywidualny do każdego pomieszczenia, który pozwala na oszczędzanie ciepła i równoczesne pozbywanie się np. zarodników pleśni i grzybów, wilgoci... Może ktoś zna?
  • Odpowiedz

cerber

2012-07-25, 06:45:48
Unregistered
Straty ciepła (w izolacyjnie szczelnym domu) powodowane są przez zimne powietrze nawiewane przez wentylację z zewnątrz. Rekuperator wypychając na zewnątrz powietrze ogrzane w domu, oddaje ciepło powietrzu wchodzącemu do układu. Wychodzące ciepłe ogrzewa przychodzące zimne powietrze nie mieszając się z nim i nie zanieczyszczając.
Należy pamiętać, że oszczędności zależą od instalacji i innych czynników, jednak w teorii może to być nawet 60-90% zmniejszenie strat ciepła powodowanych przez wentylację. Ergo, mówimy o ok. 30% ogólnych oszczędności energii w domu.
  • Odpowiedz

spichu

2012-08-07, 06:32:43
Unregistered
Pan cerber spięty jak maturzysta na ustnym... Tongue
  • Odpowiedz

remi

2012-09-13, 10:42:37
Unregistered
W folderze o inventerze czytałem, że pozwala on na zaoszczędzenie 90% traconego ciepła. Więc tak, rzeczywiście oznacza to ok. 30 % oszczędności. To, moim zdaniem bardzo dużo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-13, 10:42:54 przez remi.)
  • Odpowiedz

m_kocioł

2012-09-20, 06:38:58
Unregistered
Przy dobrej izolacji termicznej bo bez niej robota na nic! 30-40 % z tego co wiem wynieść mogą te oszczędności. Big Grin
A nakłady?
  • Odpowiedz

krisk

2012-12-15, 22:00:51
Unregistered
Projektuje instalacje w dużych budynkach użyteczności publicznej jak np. Hotel Sheraton w Sopocie
i potwierdzam że oszczędności to na mały domek w skali zapotrzebowania godzinowego to około 30% mocy grzewczej
tzn przyjmując dom 120m2 mamy około 0,34W/h a w domu z went mechaniczną około 1W/h z uwagi na różne wymogi pomieszczeń
z inst grawitacyjną mamy około 142 m3/h x 1,24 x 1,005 x 40 = 7,2kW /do podgrzania/
z ins went mechanicznej mamy 350m3/h x 1,24 x 1,005 x 40 = 5,20kW /do podgrzania/
Zysk to około 2kw/h

To zaleta rekuperatora
Teraz koszty na taki domek 350 m3/h koszt inwestycji to około 12 000 zł
ale trzeba by kupić coś takiego żeby cico chodziło i można było zwiększyć 2 krotnie ilość powietrza dla przewietrzenia bo nasz budynek będzie szczelny a dym papierosowy nie wyjdzie przy 1 wymianie powietrza
więc 2 wymiany na godzine czyli rekuperator na około maksymalnie 700 m3/h
więc koszty w całości instalacji około 15 000 zł

Tak wyglądają realia
Proszę to sobie przetrawić i podjąć decyzję
Oczywiście na taki rekuperator trzeba mieć miejsce i jak mamy już wybierać to wybrać z wymiennikiem obrotowym
jest droższy ale wart swoich pieniędzy w porównaniu z rekuperatorem i wymiennikiem krzyżowym
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Cacek

2013-02-22, 20:05:59
Unregistered
W nowym domu zaizolowanym i ze szczelnymi oknami wentylacja mechaniczna to konieczność, rekuperator jest tylko dodatkiem pozwalającym na zwrot kosztów budowy takiej instalacji.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-10-08, 21:19:23
Unregistered
Te wszystkie oszczędności wynikają z porównania rekuperatora z wentylacją zwykłą przy takich samych założeniach wymiany powietrza np. 1wymiana /h .Praktyka jednak jest taka że aż takiej dużej wymiany powietrza przy wentylacji grawitacyjnej nie ma, więc i straty są o wiele mniejsze niż wynikało by to z założeń. Nowoczesne budownictwo to wentylacja grawitacyjna w kuchni, toalecie ,łazience.Pokoje salony sypialnie tam nie ma wentylacji ,ruch powietrza jest minimalny. Oczywiście to wszystko odbija się na jakości powietrza i komforcie (wilgotność ,brak powietrza). O ile na zmiany wilgotności człowiek bardzo intensywnie reaguje ,o tyle przy braku powietrza tylko przy skrajnym niedoborze tlenu.Zazwyczaj jest to senność ból głowy wcale nie kojarzony z brakiem świeżego powietrza . Wentylować trzeba ze względów higienicznych czyli taż zdrowotnych .Sposób w jaki jest to robione to już decyzja inwestora .Jak ktoś buduje swój wymarzony dom chce się w nim dobrze czuć to powinien zadbać o komfort cieplny jak i jakościowy powietrza .Spotkałem się z problemami inwestorów , którzy wstawiając super ciepłe okna bez mikro wentylacji dziwili się że im woda po ścianie się leje . Przy wentylacji pojawiają się dwa istotne problemy ,szczelne budownictwo i co za tym idzie nie skuteczna wentylacja grawitacyjna Jak już mamy tego świadomość to pojawia się drugi problem dosyć wysokie ceny urządzeń i instalacji, a co za tym idzie zasadność ekonomiczna inwestycji. Trochę się utarło dziwne przekonanie ,że inwestycje tego typu muszą się zwrócić ,lecz nikt nie bierze pod uwagę tego że jest to jedna z wielu instalacji która ma stworzyć komfort przebywania w domu jak i chronić go przed zgubnymi działaniem wilgoci i złego mikroklimatu..
  • Odpowiedz

montumag

2016-04-29, 13:27:03
Unregistered
Mogę powiedzieć Wam, jak to jest w praktyce, ponieważ mam w swoim domu system wentylacji mechanicznej [reklama]. Po miesiącu moje rachunki za ciepło zmniejszyły się o 20 procent, po 2 miesiącach - o 30. Moim celem przy wyborze wentylacji było jednak coś innego - pozbycie się grzyba w łazience. Próbowałem wiele sposobów, a on zawsze powracał. Odkąd mam rekuperator VASCO, problem zniknął. Kamień z serca!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa