Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

podzielniki ciepła- wysokie rachunki!!!

3 Odpowiedzi, 7882 Wyświetleń

dalek.1

2011-04-11, 11:52:40
Unregistered
Witam.

Od trzech lat mam zainstalowane podzielniki ciepła i od tego czasu za każdym razem mam niedopłatę, najpierw 1000zł, potem 700 a w tym roku 500. Mam mieszkanie 42 m 2 i grzejnik odkręcony tylko w zasadzie w jednym pokoju. Skąd takie niedopłaty? Pytałem sąsiadów, mają podobnie. W tym roku postanowiłem się zając tematem i dojść na jakiej podstawie naliczane są te opłaty. Czy ktoś wie na jakiej podstawie przyjmowane są w rozliczeniach współczynniki ( mam je na rozliczeniu), jak zweryfikować te dane.
Macie w temacie jakieś doświadczenia? Czy w ogóle po zamontowaniu podzielników ktoś płaci mniejsze rachunki za ogrzewanie? Spośród moich znajomych wszyscy muszą dopłacić, choć oszczędzali na ogrzewaniu.
  • Odpowiedz

ogrzewnictwo

2011-04-11, 12:05:42
Unregistered
Te rozliczenia są zmorą chyba każdego kto mieszka w bloku.Prawdopodobnie jest tak,że spółdzielnie rozliczają zużycie ciepła z klatek schodowych pomiędzy lokatorów.

Poczytaj może ty znajdziesz jakąś odpowiedź na nurtujące Cie pytanie

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt...14&cms=310

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

grzejnik

2011-04-22, 13:41:20
Unregistered
Generalnie jestem spokojny i nie unoszę się emocjami, ale te podzielniki to zwykłe złodziejstwo. Tak naprawdę nie wiadomo co one mierzą, a wiele spółdzielni nie godzi się, aby mieszkańcy nie musieli ich montować.

Na favore jest taki wątek w tym temacie.
Jak zmierzyć zużycie ciepła w domu?

http://www.favore.pl/forum/branza-przemy...954,0.html

Uważam, że kwestie podzielników powinny być prawnie uregulowane, bo ludzie płacą i nie wiadomo za co.

Jesli ktoś jednak chce oszczędzić na rachunkach, to niech nic nie wiesza na kaloryferze i nie grzeje przy otwartych oknach. To strasznie ciągnie po kieszeni.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa