Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

instalacja ogrzewania podłogowego - układ rur

7 Odpowiedzi, 18043 Wyświetleń

radosław

2007-01-15, 11:07:34
Unregistered
witam,

jestem w trakcie planowania ogrzewania domu.
w łazience oraz w holu chciałbym położyć ogrzewanie podłogowe.
czy ktos moglby mi pomoc i doradzic jaki uklad rur wybrac? slyszalem o ukladach w ksztalcie spirali lub meandru - jakie są roznice? jakie sa zalety takich ukladow?

z gory dziekuje za pomoc.
pozdarwiam
  • Odpowiedz

pawełw

2008-01-19, 17:39:56
Unregistered
witam
spirala inaczej zwana ślimakiem daje równomerny rozkład temperatury podłogi poprzez to że obok rury o najwyższej temp biegnie rura o najniższej temperaturze,w rozwiązanu meandru rura wychładza się wraz z długością na początku masz ciepło potem chłodno.przy obiegu do 3 mk nie ma prawie znaczenia póżniej tylko ślimak. pamiętaj też aby w jednej pętli nie było więcej rury niż 80 do 90 mb.
  • Odpowiedz

cieploh

2008-06-02, 12:20:50
Unregistered
tutaj sa zdjecia jak to sie wykonuje dokładnie >> reklama << prosze dzwonic jak co oferujemy kosultacje
  • Odpowiedz

Wisof

2008-07-16, 20:17:23
Unregistered
Witam Proszę o dokładną informację na temat próby ciśnieniowej zamkniętej instalacji co. ,którą wykonałem rurkami miedzianymi w domu jednorodzinnym, 12 grzejników konwektorowych. Po napełnieniu układu do 3 at. i zamknięciu , ciśnienie spadło o0,2 at. w czasie pierwszej doby , druga doba o ok. 0,18 at . Instalacja zamontowana w miejsce starej inst. grawitacyjnej z tego powodu posiada 4 piony . Rury na pionach o średnicach 28 i 22 mm a pojemność bez kotła ok 90 l. Dodam że do próby ciśnieniowej odciołem kocił miałowy i naczynie zbiorcze . Proszę o informację na temat spadku ciśnienia w wyniku odgazowania wody (temp~15 C )i czasie jej pełnego odgazowania. Dziękuję i Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

zdzilek

2008-08-05, 16:43:37
Unregistered
mam piec dwufunkcyjny obieg zamkniety czy moge podlaczyc piec weglowy jak tak to prosze o schemat
  • Odpowiedz

akarni

2009-06-07, 07:40:15
Unregistered
Witam!

Chciałbym was poinformować o nowych głowicach firmy Danfoss. >>REKLAMA<< Admin
  • Odpowiedz

copper

2011-04-16, 15:29:40
Unregistered
Do ogrzewania powierzchniowego stosuje się specjalny rodzaj rury miękkiej w osłonie z tworzywa sztucznego. Dzięki specjalnym procesom produkcyjnym rury zwinięte w postaci kręgów oznaczają się wyjątkowa plastycznością, można je bez wysiłku i nakładu sił odwijać i układać.
Najczęściej stosowanym wymiarem rur stosowanym w tego typu ogrzewaniu jest rura 12x0,7 i 14x0,8. Wykonana z CU-DHP zgodnie z normą PN-EN 1057, występuje w stanie miękkim R220, w kręgach 50m. W ostatnim czasie popularność zyskuje również kompozytowa rura cienkościenna. Jest to rura miedziana o cienkiej ściance z trwale zespoloną otuliną. Rura ta jest ok. 50% lżejsza i 40% tańsza od klasycznej rury stosowanej w ogrzewaniu powierzchniowym, zachowując przy tym jej wszystkie zalety. Najczęściej stosowanymi wymiarami w tego typu ogrzewaniu : 14x2 i 18x2 (grubość ścianki miedzianej 0,35 mm).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa