Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Konfiguracja pieca (prosze o porady)

1 Odpowiedzi, 6565 Wyświetleń

igorek

2011-08-01, 08:40:51
Unregistered
Witam wszystkich forumowiczów .
Jestem tu nowy, Wiec proszę o wyrozumiałość .

Po niedzieli ma przyjść nowy piec i zastąpić stary piec przed 20lat regulowany tylko szybrem i dolnymi drzwiczkami.
Nowy kocioł to RAM 24 firmy MGspaw , pow. kotła 3,0 (jest to całodobowy piec bez zasypu), do niego dmuchawa z góry i MIKROPROCESOROWY REGULATOR PRACY KOTŁA C.O PROTON .
Wejście do komina i sam kanał kominowy jest 14cm-14cm.Jest to sezon letni wiec wiadomo że nie będę go testował na C.O tylko na bojlerze 200litrów kilka metrów od pieca ponieważ brak miejsca w kotłowni.

Mam kilka pytań odnośnie konfiguracji sterownika z piecem oraz odnośnie paliw, ponieważ nie miałem styczności z tego rodzaju kotłami.

1.jak skonfigurować piec do sterownika i dmuchawy?
2.jakie paliwo używać grzejąc bojler ?
3. Jak skonfigurować piec do sterownika i dmuchawy na C.O,? Dodam że Powierzchnia grzewcza to 150m mieszkalnych na starych 1,5cala rurach 1 poziom mieszkania to większość okien starych drewnianych, ocieplenie to 5cm styropian i grzejniki stare żeberkowe stalowe.
2 poziom to poddasze o pow.50m ocieplenie 15wełna skosy + 10sufity, Grzejniki panelowe, w tym wszystkie plastikowe okna i 3 dachowe. Piwnica pod całym budynkiem nie ocieplona ogrzewana tylko grubymi rurami które doprowadzają do grzejników .

Opisze o starych efektach pieca i jego działaniu.
Piec nieocieplany Dziwaczka po opuszczane duże przerwy drzwiczek pompka wiadomo ze jest.
Paliwo to drzewo sosnowe, orzech węgiel i trochę starego koksu.
Tego roku grzewczego czyli 2010/2011roku Spaliłem z przepalaniem 3tony wegiel orzech+300kg koksu około 6letni + 6metrów drzewa nocy nie palone chyba ze mrozy po wyżej -10st
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-01, 08:46:05 przez igorek.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa