Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Czy inwestycja w pompę ciepła się opłaca?

68 Odpowiedzi, 168273 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

moderator13

2012-12-17, 08:33:14
Unregistered
Chciałbym powrócić do tematu pomp ciepła.W większości wypowiedziach czytam same plusy tej techniki grzania, a ja myślę że jest dużo inaczej.Któryś z piszących wspaniale umie liczyć koszty moje gratulacje może i tak mu wychodzi .Do tej pory najtańszym żródłem ogrzewania to gaz ziemny lub opał myślę o kopalinach typ. węgiel lub eko. Opał to uciążliwy materiał ale jeszcze nie najdroższy. Ale gaz ziemny to już jest prawdziwa wygoda .Instalacja koszty nie wielkie w porównaniu do podłogówek w systemach pomp cieplnych gdzie nie można stosować podłóg drewnianych czy panelowych chcąc osiągać dobre wyniki .Kocioł dobrej jakości to koszt dość spory ale służy bez awaryjnie i bez obsłógowo wiele lat.Pomińmy koszty instalacji kominów i tym podobnych bo jak wiemy te elementy ogrzewania występują w każdym systemie,chociaż nie koniecznie komin w gazie musi być.Skupmy się na cenach urządzeń ,pompa ciepła to koszt rzędu 20-30 tyś. Piec gazowy z zamkniętą komorą spalania{kondensacyjny} to koszt 10 tyś.Wykonanie przyłączy ziemnych do pomp w zależności jakich to koszt od 5 tyś do nawet 50 tys. zł.Ceny te wynikają z tego czy budujemy płaskie przyłącza lub pionowe i ile ich jest. Przyłącze gazu ziemnego to koszt w granicach 1,5 tyś do 3 tyś w zależności gdzie i jaka odległość .Wiadomo tak jedno jak drugie nie będzie pracować po samych kosztach wykonania potrzebne są zródła energii. W pompach prąd wcale nie tani a w kotle gaz również już dziś do najtańszych nie należący. Pompa ciepła przykładowo 12kW i średnio 10 do 12 godz na dobę,a kocioł 23 do 29kW średnio 8 do 12 godz na dobę wszystko zależy od warunków panujących na zewnątrz. Sprawność pomp to rzędu 85- 95 % sprawność kotła to 100-109%.Miesięczne zużycie gazu przy temp.-10-15C to 300 do 350m3 w założeniu że temp w środku wynosi 22C-23C koszt 600-700złna miesiąc.Pompa 12 kW i mniemam że nie pracuje całą mocą to przeciętnie zużywa 3-5kW na godz pomnóżmy to przez 10 godz dziennie to wynik jest oczywisty co daje domyślnie 30 do 50kWh i to razy 30 to wynik jest od 900 do 1500kWh miesięcznie przyjmijmy że pracuje w 2-giej taryfie co daje nam od 270-450zł na miesiąc.Oczywiście ja to biorę tylko jako założenia których nie mogę sprawdzić bo każdy kto ma system pomp to rzadko się chwali rachunkami lub wogle nie rozmawia w tym temacie.Reasumując koszty instalacyjne kotła gazu to pikuś przy pompach ciepła a różnicy w eksploatacji i kosztach instalacyjnych winno wystarczyć na bardzo długie lata.Instalacja gazowa powinna się zwrócić gdzieś po około 5-7 latach a pomp po około 25-30 latach jeżeli wogle się zwróci.Nie upieram się na temacie pomp bo ich zbyt dobrze nie znam ale matematyka chyba nie kłamie.Gaz i kotły znam bo sam mam to zródło energii więc podaje to dokładnie, zaznaczam że te 600-700 zł to nie jest opłata wynikająca co miesiąc jak już pisałem to zależy od warunków zewnętrznych. Będąc kiedyś na forum DE Dietrich przeczytałem że Kanadyjczycy odchodzą od tj formy grzania bo jest bardzo drogie.Myślę że ci którzy tym handlują nigdy nie powiedzą jak to się ma do innych zródeł wiemy o co chodzi.Wziąłem pod uwagę dom 225m2 w nowej tech do inst gaz.Oczywiście nie każdy ma dostęp do gazu ziemnego i tu jest kłopot dla wielu ale polecał bym inne rozwiązania niż pompy.

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa