Myślę, ze nie ma co panikować. Ceny jak to ceny zależne są od polityki i gospodarek świata. Ja stałem przed podobnym wyborem 2 lata temu – co prawda nie było wówczas kryzysu energetycznego –ale nie miałem wątpliwości. Wybrałem dobry piec na ekogroszek i jestem zadowolony. Automatyzacja procesów jest taka że moja obecność w kotłowni ogranicza się do jednej wizyty tygodniowo.
Aktualnie jest trochę drożej, wiadomo
ale suma summarum nie jest źle – węgiel to ciągle najtańsze źródło ciepła. Cos będzie się działo na rynku węgli, bo ekogroszek ma mieć od 2023r. wyższe parametry mocy opałowej, niższą siarkę i popiół. To wpłynie to na mniej szkodliwy proces spalania. Aktualnie spalam ekogroszek sztygar i dostrzegam sporą różnicę – zero sadzy, niski popiół, spalam go mniej a dodam, ze sztygar ma takie wartości jak te co będą wymagane za 2 lata. Proces spalania ekogroszku w nowym piecu porównywalny jest ze spalaniem gazu – tak mówią badania speców.
Aktualnie jest trochę drożej, wiadomo
ale suma summarum nie jest źle – węgiel to ciągle najtańsze źródło ciepła. Cos będzie się działo na rynku węgli, bo ekogroszek ma mieć od 2023r. wyższe parametry mocy opałowej, niższą siarkę i popiół. To wpłynie to na mniej szkodliwy proces spalania. Aktualnie spalam ekogroszek sztygar i dostrzegam sporą różnicę – zero sadzy, niski popiół, spalam go mniej a dodam, ze sztygar ma takie wartości jak te co będą wymagane za 2 lata. Proces spalania ekogroszku w nowym piecu porównywalny jest ze spalaniem gazu – tak mówią badania speców.
POMPY CIEPŁA
KLIMAKONWEKTORY
REKUPERACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
REKUPERATORY
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
SYSTEMY INSTALACYJNE
GRZEJNIKI
TECHNIKA GRZEWCZA
ROZWIĄZANIA HVAC