To proste – rozmawiać z firmami i zadawać trudne pytania. Ewentualnie skorzystać z doświadczeń innych. Zielona energia zawsze ma sens, szczególnie jak się patrzy na politykę unijna i wojnę w Ukrainie, na aktualny kryzys energetyczny i ocieplenie klimatu. Oto mój przykład.Dociepliłem porządnie dom 3 lata temu i zrobiłem całą instalację – podłogową od postaw. Powietrzna pompa ciepła tak, ale tylko po termomernizacji. Aktualnie koszty ogrzewania i wody użytkowej zamykają mi się każdego miesiąca w kwocie 250 zł – to są śmieszne pieniądze. Mam pompę powietrzną Daikin i moduły monokrystaliczne – zależne od światła a nie tylko od słońca 10 kwp TrinaSolar. Cały kompatybilny system instalowała mi firma Synergio - poszło bezproblemowo ale chwilkę to trwało. Wszystko działa na 30 letniej gwarancji. Mam od nich też 5 lat gwarancji na sam montaż i ubezpieczanie. To genialna zmiana szczególnie że w sezonie spalałem 5 ton węgla – teraz to byłoby jakieś 15 tysięcy zł. Człowiek teraz żyje bez zmartwień o ceny węgla, gazu, czy prądu. Pracownik firmy z którą współpracowałem pokazał jak wypełnić wniosek w Czystym Powietrzu, po roku dostałem z powrotem 30 tysięcy. Nie powiem to była spora niespodzianka, którą skutecznie niszczy obecna inflacja, która każdemu pewnie daje się we znaki.
POMPY CIEPŁA
KLIMAKONWEKTORY
REKUPERACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
REKUPERATORY
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
SYSTEMY INSTALACYJNE
GRZEJNIKI
TECHNIKA GRZEWCZA
ROZWIĄZANIA HVAC