Witam.
Niestety w temacie kominków z płaszczem wodnym mam za małą wiedzę, żeby coś doradzać, ale o DGP może coś podpowiem. Ale od razu się przyznaję,ze nie wypowiadam się jako fachowiec, tylko mówię z własnego doswiadczenia w domu.
Do domu o powierzchni 120 m2 moim zdaniem sprawdzi się kominek z dgp. Jeśli kominek jest w centralnym miejscu domu,a odległości do pomieszczeń, które mają być ogrzewanie podobne to wystarczy nawet dgp bez wymuszenia- grawitacyjne. Jest to rozwiązanie tanie , w miarę łatwe w montażu, bezawaryjne, niezależne od zasilania w prąd a przez to koszty eksploatacji są żadne ( poza oczywiście drewnem
). Z własnego doświadczenia w domu, mogę powiedzieć, że kominek umieszczony w centralnym miejscu ( ale jednocześnie blisko klatki schodowej) skutecznie ogrzewa 110 m2 powierzchni (12 kw mocy, parter , piętro),a nie mam rozprowadzenia powietrza kanałami.
Nie napisałaś czy planujesz używać kominek jako główne źródło ciepła wspomagane pracą kotła czy odwrotnie, a może jako jedyne źródło ciepła.
Dużo w wadach i zaletach rozwiązań o które pytasz dowiesz się w dziale kominki naszego portalu http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?cms=271
pozdrawiam
Niestety w temacie kominków z płaszczem wodnym mam za małą wiedzę, żeby coś doradzać, ale o DGP może coś podpowiem. Ale od razu się przyznaję,ze nie wypowiadam się jako fachowiec, tylko mówię z własnego doswiadczenia w domu.
Do domu o powierzchni 120 m2 moim zdaniem sprawdzi się kominek z dgp. Jeśli kominek jest w centralnym miejscu domu,a odległości do pomieszczeń, które mają być ogrzewanie podobne to wystarczy nawet dgp bez wymuszenia- grawitacyjne. Jest to rozwiązanie tanie , w miarę łatwe w montażu, bezawaryjne, niezależne od zasilania w prąd a przez to koszty eksploatacji są żadne ( poza oczywiście drewnem
). Z własnego doświadczenia w domu, mogę powiedzieć, że kominek umieszczony w centralnym miejscu ( ale jednocześnie blisko klatki schodowej) skutecznie ogrzewa 110 m2 powierzchni (12 kw mocy, parter , piętro),a nie mam rozprowadzenia powietrza kanałami.Nie napisałaś czy planujesz używać kominek jako główne źródło ciepła wspomagane pracą kotła czy odwrotnie, a może jako jedyne źródło ciepła.
Dużo w wadach i zaletach rozwiązań o które pytasz dowiesz się w dziale kominki naszego portalu http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?cms=271
pozdrawiam
POMPY CIEPŁA
KLIMAKONWEKTORY
REKUPERACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
REKUPERATORY
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
SYSTEMY INSTALACYJNE
GRZEJNIKI
TECHNIKA GRZEWCZA