Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

problem nowe grzejniki

3 Odpowiedzi, 30741 Wyświetleń

Edyta

2011-01-24, 21:23:50
Unregistered
A ja mam podobny problem. Mieszkanie od dewelopera, 4 grzeniki w mieszkaniu. 3 hulają, jeden ledwie ciepły - największy, w największym pokoju. Przy dużych mrozach zimno w pomieszczeniu. Instalator wzywany, pootwierał kryzy, nastaw w zaworze przygrzejnikowym na max. Ten zawór zresztą też wymienił na nowy. Nie ma się do czego przyczepić a obieg w grzejniku marny. Na ciepłomierzu porównałam przepływy wody w pojedynczo włączanych grzejnikach marki Brugman, aktualną moc i różnicę temp. wejście-wyjście.

Lokalizacja grzejnika przepływ moc w kW różnica temp. in-out
Duży pokój z aneksem 24 m 16 0,5 29
Pokój 14 m 124 2,5 10
pokój 9 m 100 1,4 11
łazienka (drabinkowy) 142 1,3 7

Widać, że nie ma w nim obiegu, woda zalega, wypływa zimna. instalator nie wie co może być przyczyną. Ściągałam grzejnik i przepłukiwałam mając nadzieję, że jest przytkany i rozwiążę problem. Bez zmian. Może rurki doprowadzające bądź odprowadzające przytkane? Wg instalatora to niemożliwe. To co jest możliwe, wadliwy grzejnik? Też się z tym nie spotkał.
Kolejna rzecz - to max. przepływ dla mojego mieszkania wynosi 240, podczas gdy mniejsze mieszkania mają przepływ na 300 do 310 l.
Deweloper przysłał fachowca-inspektora nadzoru, który, miałam wrażenia, wie mniej ode mnie. Chodzi o to żeby wcisnąć mi, że tak ma być. Czy to możliwe, że instalator nie wie gdzie leży problem? Dlaczego max przepływ jest mniejszy niż u innych sąsiadów a oni twierdzą, że tak ma być i zależy to od wielu czynników...
Proszę o podpowiedź bo ewidentnie chcą się wykpić, a ja marznę przy większych mrozach.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa