Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

problem nowe grzejniki

3 Odpowiedzi, 31598 Wyświetleń

Edyta

2011-01-24, 21:23:50
Unregistered
A ja mam podobny problem. Mieszkanie od dewelopera, 4 grzeniki w mieszkaniu. 3 hulają, jeden ledwie ciepły - największy, w największym pokoju. Przy dużych mrozach zimno w pomieszczeniu. Instalator wzywany, pootwierał kryzy, nastaw w zaworze przygrzejnikowym na max. Ten zawór zresztą też wymienił na nowy. Nie ma się do czego przyczepić a obieg w grzejniku marny. Na ciepłomierzu porównałam przepływy wody w pojedynczo włączanych grzejnikach marki Brugman, aktualną moc i różnicę temp. wejście-wyjście.

Lokalizacja grzejnika przepływ moc w kW różnica temp. in-out
Duży pokój z aneksem 24 m 16 0,5 29
Pokój 14 m 124 2,5 10
pokój 9 m 100 1,4 11
łazienka (drabinkowy) 142 1,3 7

Widać, że nie ma w nim obiegu, woda zalega, wypływa zimna. instalator nie wie co może być przyczyną. Ściągałam grzejnik i przepłukiwałam mając nadzieję, że jest przytkany i rozwiążę problem. Bez zmian. Może rurki doprowadzające bądź odprowadzające przytkane? Wg instalatora to niemożliwe. To co jest możliwe, wadliwy grzejnik? Też się z tym nie spotkał.
Kolejna rzecz - to max. przepływ dla mojego mieszkania wynosi 240, podczas gdy mniejsze mieszkania mają przepływ na 300 do 310 l.
Deweloper przysłał fachowca-inspektora nadzoru, który, miałam wrażenia, wie mniej ode mnie. Chodzi o to żeby wcisnąć mi, że tak ma być. Czy to możliwe, że instalator nie wie gdzie leży problem? Dlaczego max przepływ jest mniejszy niż u innych sąsiadów a oni twierdzą, że tak ma być i zależy to od wielu czynników...
Proszę o podpowiedź bo ewidentnie chcą się wykpić, a ja marznę przy większych mrozach.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa