Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

ogrzewanie starego domu

1 Odpowiedzi, 3016 Wyświetleń

yaroT

2021-07-27, 08:51:02
Unregistered
W porównaniu do kotłów na węgiel, koszt pompy jest wysoki, ale w porównaniu do pieca gazowego to pompa bywa tańsza wszystko w zależności od mocy i funkcji – ogrzewanie, ciepła woda, chłodzenie. Sam wybrałem powietrzną pompę ciepła bo jest montaż jest szybki i nie wymaga ingerencji w budynek czy teren przed budynkiem. Koszt na pewno w ciągu dekady się zwróci. Audyt energetyczny zrobiła mi firma <reklama, Admin > i oni tez dobrali i zamontowali pompę. Wcześniej kupiłem od nich fotowltaikę – sprawna ekipa i wysokiej klasy moduły. Pompa działa od kwietnia i muszę przyznać ze po 3 miesiącach faktycznie koszty użytkowania domu zmniejszyły się - prąd, klimatyzacja, grzanie wody tych rachunków prawie nie ma i sporo prądu oddaje do sieci. Zimą mam nadzieje będzie równie efektywnie bo pompa Viesmanna pobiera energie z otoczenia nawet w -23 stopniach. Sam jestem ciekaw w jakich kwotach zamknie się moje ogrzewanie w najbliższym sezonie. A i dostałem też dofinansowanie z programu Czyste powietrze 25 tysięcy. Warto starać się o te środki, bo taki pieniądz nie leży na ulicy.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa