Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Niedowymiarowane grzejniki

6 Odpowiedzi, 9921 Wyświetleń

witceg

2007-12-13, 21:40:26
Unregistered
Witam
Jestem zupełnie nowy w temacie i mam problem w moim nowym mieszkaniu. Odebrałem mieszkanie na ostatniej kondygnacji nowego bloku. Duży pokój ma 36m2 i 2 ściany zewnętrzne (mieszkanie narożne). Developer zainstalował mi tam 2xgrzejnik C11-60 o długości 90cm każdy. Żeby utrzymać temperaturę ok 22 st. głowice grzejników muszą być na maksymalnych nastawach i nie powinienem za dużo wietrzyć. Zaniepokoiło mnie to więc ściągnełem program SDG firmy Purmo i wykazał on że rzeczywiście mam za małą moc grzewczą. Jutro dostanę projekt instalacji CO. Prawdopodobnie się okaże że zainstalowane grzejniki są zgodne z projektem. Z tego co wiem (rozmowa tel z hydraulikiem na budowie) projekt jest wykonany na podstawie założeń że temp. w pomieszczeniu ma wynosić 20 st. a temperatura czynnika grzewczego ma 90st. To ostatnie wydaje mi się lipą, bo nie sądze że poza zimami stulacia temp. wody w c.o. osiąga taką wartość. Wydaje mi się że projekt jest zrobiony tak by wyszło najtaniej. Czy znacie może jakieś normy i wymagania na których mogę się oprzeć w dyskusji/reklamacji? Czy można zakładać tak wysoką temp. wody?
Proszę pomóżcie bo przyjdzie mi chyba zimą zainwestować w olejaki....
Pozdrawiam
Witek
  • Odpowiedz

baca

2007-12-14, 08:08:30
Unregistered
1. 20stC to bardzo dobra temperatura, sam mieszkam na +18 od lat, i jest dobrze. Wszak nie trzeba w zimie ganiać w gaciach po chałupie. Chodzi sie w domu w sweterku cieńkim.
2. 90stC to fikcja .
3. Masz za małe grzejniczki. Z olejakami daj spokój, poczekaj do wiosny, to juz niedługo.I zażycz sobie wymiane grzejników.
Hej!
  • Odpowiedz

witceg

2007-12-14, 16:17:46
Unregistered
Żeby zażadać wymiany grzejników muszę podważyć jakoś projekt. Czy zna ktoś jakieś normy polskie czy europejskie wskazujące przy jakiej temp. czynnika grzewczego powinno się projektować?
  • Odpowiedz

RAPczyn

2007-12-20, 21:18:00
Unregistered
Może z grzejnikami jest wszystko w porządku tylko automatyka w okresach przejściowych daje zbyt małą temp. zasilania. Jeśli jest sterowanie pogodowe to trzeba podnieść krzywą grzewczą równolegle w górę np. o 5K
  • Odpowiedz

karlos323a

2008-01-18, 20:22:21
Unregistered
20 stC to pnorma przy projektowaniu mieszkań 20 w pokojach i 25 w łazience co do wymiarów grzejników to pewnie są dobre co ci poradzić podkręć głowice na kryzie ale zanim to zrobisz to jak będziesz miał w ręce projekt to sprawdż tę nastawe czy jest wyregulowana może fachura to pomocnik instalatora z niemiec i nie bardzo wiedział do czego służa te cyferki na projekcie i nie porobił nastaw wcale daj znać jak coś się wyjaśni
  • Odpowiedz

baca

2008-01-21, 10:50:14
Unregistered
Witceg-zbadaj temperaturę na górze i dole grzejnika-powinna byc różnica ok.10-15 stC. Jeżeli jest więkrza znaczy przepływ jest za mały; może dławienie wstępne(patrz karlos!)
JAk jest w normie-to temp. czynnika grzewczego za niska.

Ale po mojemu to masz instalacje obliczoną na styk.
Hej!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa