Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Niedowymiarowane grzejniki

6 Odpowiedzi, 10682 Wyświetleń

witceg

2007-12-13, 21:40:26
Unregistered
Witam
Jestem zupełnie nowy w temacie i mam problem w moim nowym mieszkaniu. Odebrałem mieszkanie na ostatniej kondygnacji nowego bloku. Duży pokój ma 36m2 i 2 ściany zewnętrzne (mieszkanie narożne). Developer zainstalował mi tam 2xgrzejnik C11-60 o długości 90cm każdy. Żeby utrzymać temperaturę ok 22 st. głowice grzejników muszą być na maksymalnych nastawach i nie powinienem za dużo wietrzyć. Zaniepokoiło mnie to więc ściągnełem program SDG firmy Purmo i wykazał on że rzeczywiście mam za małą moc grzewczą. Jutro dostanę projekt instalacji CO. Prawdopodobnie się okaże że zainstalowane grzejniki są zgodne z projektem. Z tego co wiem (rozmowa tel z hydraulikiem na budowie) projekt jest wykonany na podstawie założeń że temp. w pomieszczeniu ma wynosić 20 st. a temperatura czynnika grzewczego ma 90st. To ostatnie wydaje mi się lipą, bo nie sądze że poza zimami stulacia temp. wody w c.o. osiąga taką wartość. Wydaje mi się że projekt jest zrobiony tak by wyszło najtaniej. Czy znacie może jakieś normy i wymagania na których mogę się oprzeć w dyskusji/reklamacji? Czy można zakładać tak wysoką temp. wody?
Proszę pomóżcie bo przyjdzie mi chyba zimą zainwestować w olejaki....
Pozdrawiam
Witek
  • Odpowiedz

baca

2007-12-14, 08:08:30
Unregistered
1. 20stC to bardzo dobra temperatura, sam mieszkam na +18 od lat, i jest dobrze. Wszak nie trzeba w zimie ganiać w gaciach po chałupie. Chodzi sie w domu w sweterku cieńkim.
2. 90stC to fikcja .
3. Masz za małe grzejniczki. Z olejakami daj spokój, poczekaj do wiosny, to juz niedługo.I zażycz sobie wymiane grzejników.
Hej!
  • Odpowiedz

witceg

2007-12-14, 16:17:46
Unregistered
Żeby zażadać wymiany grzejników muszę podważyć jakoś projekt. Czy zna ktoś jakieś normy polskie czy europejskie wskazujące przy jakiej temp. czynnika grzewczego powinno się projektować?
  • Odpowiedz

RAPczyn

2007-12-20, 21:18:00
Unregistered
Może z grzejnikami jest wszystko w porządku tylko automatyka w okresach przejściowych daje zbyt małą temp. zasilania. Jeśli jest sterowanie pogodowe to trzeba podnieść krzywą grzewczą równolegle w górę np. o 5K
  • Odpowiedz

karlos323a

2008-01-18, 20:22:21
Unregistered
20 stC to pnorma przy projektowaniu mieszkań 20 w pokojach i 25 w łazience co do wymiarów grzejników to pewnie są dobre co ci poradzić podkręć głowice na kryzie ale zanim to zrobisz to jak będziesz miał w ręce projekt to sprawdż tę nastawe czy jest wyregulowana może fachura to pomocnik instalatora z niemiec i nie bardzo wiedział do czego służa te cyferki na projekcie i nie porobił nastaw wcale daj znać jak coś się wyjaśni
  • Odpowiedz

baca

2008-01-21, 10:50:14
Unregistered
Witceg-zbadaj temperaturę na górze i dole grzejnika-powinna byc różnica ok.10-15 stC. Jeżeli jest więkrza znaczy przepływ jest za mały; może dławienie wstępne(patrz karlos!)
JAk jest w normie-to temp. czynnika grzewczego za niska.

Ale po mojemu to masz instalacje obliczoną na styk.
Hej!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa