Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

pompa ciepła i ekonomia

6 Odpowiedzi, 11219 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Kajtek10

2016-02-19, 10:03:10
Unregistered
Pompa ciepła pierwszy sezon eksploatacji żadnych rewelacji COP poniżej 4 (3,7) ogrzewanie grzejnikowe temperatura do 45stop w GZ. Dolne DZ od 2 do -1, moc 10kW. Ekonomicznie w stosunku do gazu to 3,8 gr.taniej na jednej kWh co za sezon przy 20000kWh daje 760zł.
Koszt instalacji pompy to 40000zł z odwiertami a pieca gazowego 10000, czyli po 35 latach
ogrzewania domu koszty się zrównają , przy ogrzewaniu tylko podłogówka czas ten ulegnie skróceniu do 30 lat, zakładając że cena gazu i prądu pozostanie na tym samym poziomie.Obiegówki GZ i DZ sterowane elektronicznie.
Minusem ogrzewania przez pompę jest bardzo duża bezwładność cieplna, reakcja po 24 godzinach a zwrot nakładów po tak długim okresie.
Posiadając w domu gaz nie ma uzasadnienia ekonomicznego przejścia na pompę.

Twolik

2016-07-20, 11:08:04
Unregistered
Co nie zmienia faktu że technologia jest ciekawa. Weź także pod uwagę, że nie wszędzie pociągniesz gaz. Porównaj to też z cenami gazu z przydomowego zbiornika, który regularnie uzupełniałaby jakaś duża firma, a wtedy zobaczysz że tutaj sens ekonomiczny dostzrec jest duuużo prościej.

Makaron

2018-06-12, 06:43:20
Unregistered
Pamiętam kiedy budowałem dom, bardzo długo zastanawiałem się czy inwestować w pompę.Staram się żyć jak najbardziej ekologicznie i zdrowo dla środowiska zwłaszcza przeprowadzając się nad morze. nie był dużym problemem. Krótko mówiąc w ofertach można było przebierać. Dziś nie żałuję mojej decyzji można powiedzieć, że inwestycja już się zwróciła.

bomba

2018-10-25, 12:02:25
Unregistered
Makaron napisał(a):Pamiętam kiedy budowałem dom, bardzo długo zastanawiałem się czy inwestować w pompę.Staram się żyć jak najbardziej ekologicznie i zdrowo dla środowiska zwłaszcza przeprowadzając się nad morze. nie był dużym problemem. Krótko mówiąc w ofertach można było przebierać. Dziś nie żałuję mojej decyzji można powiedzieć, że inwestycja już się zwróciła.

I jaką pompe wybrałeś?? Po jakim czasie się zwróciła?

velvet

2019-03-21, 05:07:49
Unregistered
Makaron, też jestem ciekawa. Planujemy budowę domu w przyszłym roku. Na razie zbieram informacje dotyczące ogrzewania i pompy właśnie. W naszym przypadku to będzie jedyne możliwe ogrzewanie wody plus piec na ekogroszek. Niedawno z mężem dowiedzieliśmy się o nowym rozwiązaniu: połączenie pompy ze zbiornikiem buforowym od firmy [reklama]. Takie rozwiązanie ma generować oszczędności, a co dla mnie najważniejsze ciepła woda ma być od ręki w każdym zakątku domu. Orientujecie się może jaka jest cena zbiornika buforowego. Może ktoś już ma takie rozwiązanie u siebie w domu i podzieli się wnioskami. Warto czy nie warto?

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa