Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Instalacja pieca z podajnikiem

9 Odpowiedzi, 16902 Wyświetleń

erosek

2007-09-23, 16:07:41
Unregistered
Witam

chce wymienić piec. zdecydowałem sie na eko-groszek. mam tylko jedno pytanie.
obecnie posiadam piec gazowy i instalacje w systemie zamkniętym.
zauważyłem ze instalatorzy montują piece na eko-groszek w systemie zamkniętym czy takie wykonanie jest prawidłowe?? czy muszę montować naczynie przelewowe ?? znalazłem jakieś tam normy lecz niestety żeby je przeczytać trzeba zapłacić.
  • Odpowiedz

marian84

2007-09-25, 07:11:38
Unregistered
Witam!
Polskie normy nie pozwalają montować kotłów na eko- groszek w układach zamkniętych. Normy europejskie pozwalają na to ale polskie nieSad Jednak jeśli budynek jest już po odbiorach budowlanych, można zamontować kocioł w układzie zamkniętym, jednak na własną odpowiedzialność (bądź hydraulika, który będzie go montował). Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Ramper

2007-11-04, 10:39:47
Unregistered
marian84 napisał(a):Witam!
Polskie normy nie pozwalają montować kotłów na eko- groszek w układach zamkniętych. Normy europejskie pozwalają na to ale polskie nieSad Jednak jeśli budynek jest już po odbiorach budowlanych, można zamontować kocioł w układzie zamkniętym, jednak na własną odpowiedzialność (bądź hydraulika, który będzie go montował). Pozdrawiam
nie zupełnie masz racje, europejskie tak zezwalają ale trzeba mieć specjalna instalacje.
Jest wyjście, ja Ci tego wszystkiego nie opisze dokładnie ponieważ nie jestem hydraulikiem, mianowicie trzeba zamontować wymiennik ciepła. Spytaj o to hydraulika (dobrego) i problem masz z głowy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

em66

2007-11-22, 13:12:17
Unregistered
Jeżeli zamontujesz piec w systemie zamkniętym, a piec się rozszczelni - zapomnij o gwarancji.
Radzę Ci przeczytaj uważnie warunki gwarancji - są za darmo.
  • Odpowiedz

baca

2007-12-12, 18:32:33
Unregistered
Ja mamm Viadrusa żeliwiaka co ma w papierach 0,4 MPa ciśnienia. zadałem zaw. bezpieczny na 0,15MPA i przeżyliśmy juz 3 jazdy na 125 stC. Był huk, para, i na tym koniec. A zaw. bezp. luzuje co tydzięń coby sie nie zakleił , zgodnie z instrukcją.
Ale sam to skręciłem , jak wylecew powietrze to na własne zyczenie.
Dołożyłem alarm na 90stC i wielokrotnie zadziałał. A od 2 tyg. mam dmuchawkę + sterownik i mam wszystko w pięcie. Jak prundu zabraknie to sie kociołek i tak rozbuja bo grawitacja jest symboliczna. (podłogówka + zaw. 3-drożny+ pompka i wymiennik cwu.
Hej!
  • Odpowiedz

Sliko

2007-12-23, 13:13:45
Unregistered
Układ zamknięty jest zabroniony przy kotłach na paliwa stałe a nawet gdyby był dozwolony to jest nie zdrowy dla kotła.Konstukcja kotłow węglowych nie jest przystosowana do zmiany ciśnień wewnątrz.Napewno traci się gwarancję producenta na szczelnośc . Najlepiej zastosowac naczynie przelewowe i z głowy.Przeważnie producenci podają ciś.robocze 0,15-0,2 Mpa nawet stosowanie zaw.bezp. 1,5bar naraża kocioł za pracę wew.np: od 0,5 - 1,4 bar przy naczyniu przelewowym nie ma tej pracy i naprężeń korpusu podczas zmian temperatur.
  • Odpowiedz

karlos323a

2008-01-18, 20:13:15
Unregistered
Ramper z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz o czym piszesz faktycznie możan takie coś zrobić ale aby było zgodnie z przepisami to kociół dajesz na malutkim obiegu czyli kocioł + wymiennik oraz oczywiście otwarte naczynko a w instalacje domową wpinasz wymiennik który do najtańszych nie należy ja coś takiego robiłem ze trzy miechy temu ale było to z innych przyczyn niż te o których mowa jest w tym przypadku
Erosek a co do twojego pytania to nie wolno montować kotłów na paliwa stałe w systemie zamkniętym a przerobienie zamkniętego na otwarty to stosunkowo nie wielki koszt
  • Odpowiedz

cieploh

2008-06-02, 12:15:52
Unregistered
Wiesz tu masz instrukcje instalacji pieca z podajnikiem >> reklama << pozdrawiam
  • Odpowiedz

jazzy

2008-06-06, 13:50:33
Unregistered
zgadzam się z karlos323a, że przerobienie instalacji z zamkniętej na otwartą to mały koszt więc po co się bawić w jakieś kombinowanie? Ja bym przerobił i miał wszystko z głowy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa