Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

remont c.o.

2 Odpowiedzi, 3721 Wyświetleń

Welim

2022-01-26, 10:58:59
Unregistered
Dużo dzieje się wokół węgla, politycznie i cenowe zawirowania. To tez wywołuje mój niepokój bo stoję przed wyborem urządzenia grzewczego do remontowanego domu. Jeszcze 3 miesiące temu postawiłbym na węgiel ale co tu dużo mówić trochę się boję. Gaz wypada jeszcze niekorzystniej, wiec już kompletnie straciłem grunt pod nogami. Źródeł odnawialnych to już w ogóle nie rozumiem i co w przypadku kiedy zainwestuję fortunę a sprzęt nie ogrzeje mi domu z lat 70 (docieplonego) i rachunki za prąd wprawia mnie w osłupienie. Podpowiedzcie co robić? Jakieś doświadczenia?
  • Odpowiedz

Niklas

2022-01-31, 14:49:58
Unregistered
Myślę, ze nie ma co panikować. Ceny jak to ceny zależne są od polityki i gospodarek świata. Ja stałem przed podobnym wyborem 2 lata temu – co prawda nie było wówczas kryzysu energetycznego –ale nie miałem wątpliwości. Wybrałem dobry piec na ekogroszek i jestem zadowolony. Automatyzacja procesów jest taka że moja obecność w kotłowni ogranicza się do jednej wizyty tygodniowo. Smile
Aktualnie jest trochę drożej, wiadomo Tongue ale suma summarum nie jest źle – węgiel to ciągle najtańsze źródło ciepła. Cos będzie się działo na rynku węgli, bo ekogroszek ma mieć od 2023r. wyższe parametry mocy opałowej, niższą siarkę i popiół. To wpłynie to na mniej szkodliwy proces spalania. Aktualnie spalam ekogroszek sztygar i dostrzegam sporą różnicę – zero sadzy, niski popiół, spalam go mniej a dodam, ze sztygar ma takie wartości jak te co będą wymagane za 2 lata. Proces spalania ekogroszku w nowym piecu porównywalny jest ze spalaniem gazu – tak mówią badania speców. Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa