Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Ile kw piec?

4 Odpowiedzi, 9215 Wyświetleń

mka

2008-09-27, 10:32:25
Unregistered
Witam posiadam domek 80m2 nieocieplony zamierzam kupic nowy piec do co. na gaz zmieniana bedzie cała instalacja.
Jakiej mocy wybrac piec do tego metrażu
  • Odpowiedz

tlukas

2009-01-03, 18:02:27
Unregistered
witam.. mam dom: niepodpiwniczony, wykonany w 1950r z pustaka betonowego w środku połowa żużlowego, wymienione okna na plastikowe, ocieplony st. gr.10 cm, powieżchnia użytkowa parteru ok. 60m kw. do wykorzystania będzie poddasze ok 50 m kw oraz dodatkowe pom. mieszkalne około 20 m kw- razem ok 130 m kw do ogrzania. obecnie mam wykonane ogrzew. podłogowe na ok 26 m kw oraz planowe 3 punkty grzejnikowe po ok 10 żeberek, to wszystko na parterze do tego bojler w-ci 120l. proszę o radę jaki kocioł zakupić tj wielkość i marka. Kotłownia ma powstać na wiosnę w formie piwnicy głebokości 2,5 m( pod kątem wymuszenia obiegu)
  • Odpowiedz

plum

2009-01-03, 21:14:11
Unregistered
Witam!
Tlukas
Z tego co zrozumiałem, kocioł ma być stałopalny. W tym układzie napisz, proszę, jak planujesz sterować grzejnikami, podłogówką i ciepłą wodą- no i najie paliwo ma być ten kocioł.
mka
Proponuję bezwględnie zacząć od ocieplenia domu. Potem wystarczy kocioł kondensacyjny 2-funkcyjny - w tej chwili cenowo najlepiej wychodzi MCR II 24 DeDietricha lub Cerasmart Junkersa. Ja tradycyjnie jestem przywiązany do Vaillanta (VUW ecoTEC Plus) - do Dietricha lub Vaillanta można wrzucić tani sterownik pokojowy typu QIK (pogodówkę odradzam przy tym metrażu)
Pozdrowionka
  • Odpowiedz

tlukas

2009-01-04, 09:44:27
Unregistered
witam plum.. wielkie dzięki za podjecie tematu.. planuje zakupić kocioł w miarę możliwości tani typu zębiec czy ogniwo około 13 kw. myślałem też o sasie bo mam nie daleko do buska z. ale mi odradzili bo sas potrzebuje wys. temp. około 70 stopni a do podłogi jest dozwolone 50-60. chcę palić w nim w sezonoie grzewczym ale także poza sezonem w chłodne dni a w szczególności trzymać temp. wody w bojlerze do codziennego użytku- bojler co prawda posiada grzałkę i jest dwupłaszczowy, ocieplony ale energia el. kosztuje a taki potrafi b. trzymać ciepło 2-3 dni.. nawet nie szukałem takich kotłow w necie. ale to uczynię.. co do domu to jak pisałem jest docieplony dychą styropianem a między powałę włożę wełnę mineralną poddasze też ale to dopiero za rok-może. martwią mniete mrozy bo mam bojler na poddaszu a tam piździ jak w kieleckim... ociepliłem go wełną ale przy -14 to nic nie wiadomo.. co do sterowania to kupiłem do grzejnika takie zawory termostatyczne 5 stopniwe narazie do pokoju i do ręcznikowca w łazięce też mam.. bojler jest odcinany zaworem kulowym a podłogówka narazie nic.. tylko na listwach są pokrętła- tam na powrocie trzeba założyć też termostatyczny ale to dopiero jak już będzie kocioł... narazie ogrzewam to z kominka.. zaprojektowałem sobie (taki mój patent) coś na wzór płaszcza wodnego.. rura fi 210 a w niej druga fi150 wszystko zespawane (około 23 l. wody) a w gótnej części tj około 140cm -150ka w bok już do komina(ze spalinami) ten ogień który wych. z wkładu kominkowego ogrzewa wodę w płaszczu i do komina... są doże straty energii i wogóle to nie wystarcza gdyż podłogówka zabiera całe ciepło... jak puszczę na sam bojler to nawet jest gorąca taka do kąpieli..
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa