Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Ekocentr Kw 25 Kw/geco G-403

2 Odpowiedzi, 11127 Wyświetleń

mr_andre

2009-01-27, 14:31:44
Unregistered
Witam Was drodzy znawcy tematu ogrzewania ;] Chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o pomoc przy ustawieniu pieca takiego jak w temacie czyli: EKOCENTR KW 25 kW z sterownikiem Geco G-403. Chciałbym się dowiedzieć czy spalanie w moim piecu jest w granicach normy, zbiornik na paliwo starcza na dwa dni, w opisie pieca wyczytałem że powinien wystarczyć na trzy lub cztery. Mój problem polega na tym iż nie znam na tym tongue.gif . Metodą prób i błędów ustawiałem różne parametry sterownika skutkiem czego jest aktualne ustawienie pieca, czyli czas przestoju pracy to 6:30 min, czas pracy 4 min. Poniżej podaję parametry jakie mam ustawione:

u0 - Temperatura zadana wody wylotowej z kotła: 45
u1 - Czas podawania węgla do kotła C.O: 17
u2 - Czas postoju podajnika węgla: 55
u3 - Czas podtrzymania: 30
u4 - Opóźnienie wyłączenia wentylatora w podtrzymaniu: 40

C0 = 00
C1 = 01
C2 = 05
C3 = 25
C4 = 04
C5 = 00
C6 = 00

d0 = 40
d1 = 90
d2 = 30
d3 = 03
d4 = 40

Piec ten ogrzewa domek jednorodzinny o powierzchni ~ 140 m2. Na parterze ogrzewanie jest podłogowe, na piętrze są grzejniki, za wyjątkiem łazienek, gdzie również jest ogrzewanie podłogowe. W tej chwili ogrzewany jest głównie parter z racji tego że piętro jest jeszcze remontowane. Domek ocieploną ma 1 całą ścianę oraz połowę 2, styropianem 10. Może to ułatwi ewentualną diagnozę. Do pieca podłączony jest również bojler. Po ustawieniu pieca na min. temperaturę 40 *C jest ciepło w domu, mogę powiedzieć że tak idealnie, nie za gorąco nie za zimno. Temperatura na zewnątrz -2 do 4 *C. Tylko jest jeden minus musiałem podnieść do 45*C bo woda do kompania troszkę za chłodna ;].

Poniżej zdjęcie paleniska, z czego co wyczytałem z forum wydaje mi się że jest prawidłowy ponieważ tworzy się mały kopczyk, wypalony węgiel tworzy małe grudki które przy dotknięciu rozpadają się.
Ostatnie zdjęcie przedstawia wyjście z pieca. Czerwona pąpka pompuje wodę do ogrzewania domu, niebieska do bojlera. Za czerwoną pompką miedziane rurki idące w prawo są od podgrzewania podłogowego na parterze. te idące w górę od piętra.

[Obrazek: 219ec6c438d2e7fam.jpg]

[Obrazek: 35e2c3fa6203cdabm.jpg]

[Obrazek: af2d5a3d71a60ff5m.jpg]

Troszkę się mocno rozpisałem, no ale mam nadzieję że to pomoże przy ewentualnej ocenie instalacji i wychwyceniu potencjalnych błędów w ustawieniu pieca.
  • Odpowiedz

romek

2009-01-31, 14:41:43
Unregistered
Witam temperatura na piecu powinna wynosić 55-60*C pozwoli to na optymalną pracę pieca,odpowiednią tęperaturę cwu.Aby uzyskać odpowiednią tęperaturę CO należy zastosować zawór trójdrożny [mieszacz] pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa