nie wiem , ale wieieplik czy cos takiego
m jedno że ogrzewanie kominkowe jest tylko dobre jako dodatkowe możesz mi uwierzyć własnie jestem na etapie budowy domu i zamontowałem
1 / ogrzewanie kominkowe w systemie formy Dospel Cieplik chyba
2/ centrale wentylacyjna z odzyskiem ciepła
mam grzejniki , piec na eko groszek z podłączonym termostatem pokojowym
i
najlepiej chodzi Piec na eko groszek , zasypiesz i masz spokoj na dwa dni
a w kominku nawet przy dużym wkładzie oczywiście zależy od przekroju komina załadujesz kominek pali sie fajnie ciepełko leci ale starcza na max 2 godziny do dupy to
Kominek tylko jako ozdobę tak bym zrobił bez żadnych systemów szkoda kasy bo pewnie ładnie o tym piszą ale koszty tez są znaczne
Ja np kopiłem po promocyjnej cenie jako pracownik firmy 50% w kieszeni za sam materiał jeszcze montaż a liczą ładnie firmy instalatorskie
dałbym sobie z tym spokój
Nie dajcie się naciągać jak coś to służę pomocą nawet wizualną zapraszam na budowę do mnie
Tomek! Ładnie to ująłeś!!! Kominki są do ...!!! JAko atrakcja lub do złamania lekkiego chłodu w chałupie.
Po pierwszym sezonie mało komu chce siie palić,
Hej!
ja mam kominek z rozprowadzeniem+wymiennik na odprowadzeniu spalin podłączony do c.o. ogrzewałem dom o powierzchni 150m2 co prawda ubiegł zima była lekka ale w domu było 22-24 stopnie nieprawda że trzeba dokładać drewno co 2 godziny wkład do palenia ciągłego utrzymuje żar do 8 godzin więc co tyle wystarczy dokładać osobiście bardzo sobie chwalę
(lepiej siedzieć w salonie przy kominku i oglądać telewizję niż w kotłowni dokładać węgiel lub kontrolować piec) poza tym koszt drewna na cały sezon to około 1000 zł (10 m3 drewna)
Pozdrawiam
do zwykłego kominka wstawiłem podkowe jako wymiennik ciepła który chcę podłączyć w miejsce powrotu do kotła olejowego typu ULRIH jako ostatni grzejnik ,CAŁA INSTALACJA JEST ZABESPIECZONA ZAWOREM CIŚNIENIOWYM 2.5Mp ORAZ NACZYNIEM PRZEPONOWM 8 l, [obieg wymuszony przez pompę] czy potrzebóję dodatkowych zabezpieczeń
andi6422 zabezpieczenia które wypisałeś powinny wystarczyć (chodzi o typ) co to ich parametrów technicznych nie da się tego jednoznacznie stwierdzić, ponieważ zależy to od wielu czynników. (wielkości instalacji, wysokości podnoszenia pompy obiegowej itd.) należałoby wykonać obliczenia.
Co to tego wymiennika wstawionego w komin. Każda próba obniżenia temperatury spalin może powodować wkroplenie się pary wodnej zawartej w spalinach (zjawisko zachodzące w kotłach kondensacyjnych). Olej opałowy również zawiera znikome zawartości siarki. Przy wkropleniu pary wodnej może powstać kwas siarkowy który powoduje korozje komina. Radziłbym zwrócić na to uwagę.
Kominek to raczej dodatek do salonu,który daje ciepło ale jest bardziej ozdobny. Mamy rózne rodzaje kominków,mogą byc z róznymi wkładmai,z plaszczem wodnym. wszystko to ma na celu upiększenie naszego domu czy też mieszkania i bardzo fajnie sprawdza się na niewielkich pomieszczeniach.
No zgadzam się z wami, ale nie wydaje Wam się, że alternatywą na znudzenie się paleniem w kominku może być np podajnik na brykiet? Zasypujesz i masz cały dzień z głowy. Jedyne co to musisz uzupełniać podajnik i wynosić co jakiś czas popiół...