Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

PODAJNIK ŚLIMAKOWY (PROBLEM ZE SLIMAKIEM)

15 Odpowiedzi, 39034 Wyświetleń

Izabella

2007-10-02, 07:08:15
Unregistered
Dzień dobry.
Niedawno wróciłam z urlopu. jest już bardzo zimno więc chciałam właczyć piec... i tu nici z ciepłego kąta. Posiadam piec na ekogroszek firmy Zębiec. Niestety gwarancja już wyszła. Wezwałam instalatora a on mi oznajmił, ze przed urlopem nie oczyściłam go z mokrego ekogroszku i zardzewiał.
mam pytanie CZY KTOŚ WIE CZY ISTNIEJA ŚLIMAKI, KTÓRE NIE RDZEWIEJA A JĘŚLI TAK TO GDZIE??!!
Proszę o pilna poradę bo robi sie już zimno
  • Odpowiedz

marian84

2007-10-03, 07:00:11
Unregistered
Niestety póki co ślimaki są produkowane ze stali. Tak na marginesie kocioł trzeba czyścić regularnie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

sławomir

2007-10-04, 19:19:03
Unregistered
marian a słyszałeś o stali nierdzewnej?
  • Odpowiedz

dzery

2007-10-14, 19:53:19
Unregistered
Witaj Iza,
Mam małe pytanko ,
- czy Twój zasobnik posiada osuszacz eko groszku ??
Jeśli tak to z jakiego powodu zardzewiał ślimak ??
Zapytaj w Zebcu tam to się naprawdę nie znają >

Pozdrwaiam
  • Odpowiedz

pioro4

2007-10-15, 18:18:41
Unregistered
Ceść dzery, Biedna kobieta postawiła na firmę która ma największą sprzedawalność na rynku, więc powinni pomyśleć troche i rozwiązać ten problem, wkońcu piec za 6 tysięc to nie dla ludzi co chcą się męczyć z obsługą.
Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

dzery

2007-10-25, 20:23:27
Unregistered
Witaj Piotr 4 ,
największą sprzedawalność na rynku - i co ???
MĘCZ SIĘ SAM JAK SOBIE TAKI PIEC KUPIŁEŚ

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

kabel12

2007-11-22, 13:38:49
Unregistered
proponuje ślimak ze stali ulepszonej lub nierdzewnej przyślij dokładny rysunek ślimaka n aemail spróbójemy zrobić nowy cena do uzgodnienia
  • Odpowiedz

grześ jeż

2008-10-09, 14:37:45
Unregistered
Moje spostrzeżenia i problemy.Pierwszy sezon grzewczy idealny,poza jednym wyłączeniem pieca wszystko super(mowa KP 15)Drugi sezon to koszmar.Ciągłe awarie sprzęgła wyświetlane na wyświetlaczu typu perfect.Raz zerwał zawleczki i od tego czasu są ciagłe problemy i niepewność,że piec sie wygasi.Palę weglem z Kazimierza Juliusza czyli najlepszy groszek jaki może byc do tych pieców typu eko.Przeczytałem kilka wskazówek i do każdej stopniowo podchodze i teraz zatrzymałem sie na podbiciu stopki podajnika...póki co chodzi zobaczymy jak długo.Problem w mokrym węglem to chyba bujda,bo poprzedni rok tylko takim paliłem i było ok,a dziś są niesamowite problemy by odejść od pieca,a nie tego chyba ten zakup wymagał.
  • Odpowiedz

grześ jeż

2008-10-09, 18:16:04
Unregistered
Wracając do czystości ślimaka...jak tam można dojść?Bo chyba nie przez klapkę od podajnika.
  • Odpowiedz

marian84

2008-10-13, 07:44:43
Unregistered
grześ jeż napisał(a):Wracając do czystości ślimaka...jak tam można dojść?Bo chyba nie przez klapkę od podajnika.
Musisz sciągnąć motoreduktor, a ślimak wyjdzie razem z nim.

[...]problem w mokrym węglem to chyba bujda,bo poprzedni rok tylko takim paliłem i było ok,a dziś są niesamowite problemy[...]

W zeszłym sezonie może nie miałeś problemów bo miałeś nowy, niepordzewiały ślimak ale teraz mogą wychodzić tego skutki.
  • Odpowiedz

grześ jeż

2008-10-13, 10:59:24
Unregistered
tak zrobiłem i rura była czysta jak i ślimak był w super stanie.Problem był jednak z czym innym.Biegunowość magnesów i brak jednego powoduje,zatrzymanie sie pieca i wyświetlenie komunikatu awaria sprzęgła.Jako średniozaawansowany powinieneś już to dawno napisać.Należy wszystkie magnesu na ślimaku przy połąceniu ze sprzęgłem ustawić na jedna biegunowość i wtedy czujnik działa poprawnie i nie głupieje.Te magnesy to małe walce wielkości 6mm i są takie trzy srebne krążki na ślimaku i powinniście mieć problem z głowy z napisaem awaria sprzęgła.
  • Odpowiedz

Drawiny

2008-10-23, 11:15:28
Unregistered
Witajcie. Mam od tygodnia piec na eko groszek Cichewicza sprzedawany przez hurtownię jako Tytan 15 kw. Przez 6 dni w miarę chodził chociaż 2 razy poszły zawleczki. Ale wczorajszej nocy stanął i w ciągu dnia poszły 4 zawleczki- za każdym razem popracował z godzinę. Mąż próbował ruszyć ślimak ale gdzie tam- jutro ma być instalator. Dobrze że mam kominek. Wiem że to wina węgla ale mieszkam w takiej okolicy gdzie trudno o wybór. Dziś jeżdzimy po różnych punktach sprzedaży groszku i kupujemy po 2 worki na próbę. Czytałam na jakimś forum o ślimaku ze stali nierdzewnej o skoku stopniowo rosnącym kupionym na Allegro. i ponoć po zamontowaniu Pan Marek miał spokój ze zrywaniem zawleczek. Czy ktoś coś wie o takim ślimaku? I co daje zamontowanie takowego. A miała być wygoda a tu same problemy!!!!
  • Odpowiedz

metalprodukt

2008-10-25, 13:53:29
Unregistered
witam. oferuje ślimaki do wszystkich typów kotłów EKO. Zapraszam na moje aukcje allegro. Lub kontakt mailowy. Zapraszam.
  • Odpowiedz

Piterson

2008-11-25, 13:05:11
Unregistered
Witam piszę w imieniu mża może on tu cos bardziej sensownego napisze na razie jednak szlag mnie trafia . Problem j.w. podajnik slimakowy się zacina. Piec Kamen 17 kw 3 letni. Piec idzie cały czas bo latem grzejemy wodę. Beznadzieja- piec gaśnie w nocy i praktycznie codziennie musimy rozpalać go ( czytaj upieprzając się przy tym jak górniki) . Coś się zaczęło dziac latem , ale kilka razy podajnik przestał się obracać wystarczyło lekko go poruszać( znaczy tą śrubę co sie obraca) i szedł. teraz jest zima i problem wrócił maksymalnie. Próbowałam cos wyczytać, że może slimak zardzewiał, albo cholera wie co. Od roku palimy Retopalem z przyczyn ekomomicznych. Wszyscy nas namawiali na ten piec bo groszek taniocha , czyściutko !a teraz kosmos. Mamy stary parterowy dom 100 mkw - niestety dach jest nieocieplony nad nieużytkowym poddaszem , choc wszystkie sufity sa obniżone i zaizolowane 25 cm wełną. Wpieprza węgiel tak, że praktycznie jak wsypie 3 worki to nastepny dzień juz nie ma . Po prostu super. Załamana jestem. Płakac mi się chce
  • Odpowiedz

kbartyzel

2009-01-07, 19:26:43
Unregistered
Witam,podpowiedż dla Piterson,myślę,że do tego czasu uporaliście sie z problemem blokowania slimaka-miałem ten problem przez 2 tygodnie,na próbe wymieniłem kondensator przy silniku i pomogło a dodam,że palę groszkiem,nie ekogroszkiem-pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa