Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Problem z ogrzewaniem wody - kociął 2 f. bez zasobnika

2 Odpowiedzi, 7122 Wyświetleń

Janco

2010-01-04, 09:30:57
Unregistered
Szukam rozwiązania problemu z podgrzewaniem wody ciepłej. Posiadam kociął 2 f bez zasobnika. W związku z tym po okręcaniu kurka z ciepłą wodą leci resztka ciepłej wody która została w rurze po ostatnim podgrzaniu następnie leci zimna woda po czym dopiero ciepła woda która jest podgrzewana w czasie rzeczywistym. Dzieje się tak bo poprostu piec nie jest w stanie tak szybko nagrzac wody a druga sprawa to duża odległosc pomiedzy kotłem a bateriami w łazience czy kuchni. Problem jest szczególnie uciążliwy podczas brania kąpieli, bo np jak chcesz spłukac głowe na koniec kąpieli znowu muisz przejsc przez cały proces ciepla-zimna-ciepła.
Zastanwaim się nad instalacja baterii termostatycznych której zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury wody. Problem jednak może byc z wydajnościa kotła i standardowo słabego cisnienia w piecach 2f.
Nic innego nie przchodzi mi do głowy. Prosze o pomoc!
  • Odpowiedz

LEON81

2010-01-13, 20:56:08
Unregistered
witam. Montaż baterii termostatycznej nie rozwiąże twojego problemu, co do wydajności kotła ; 1 jeżeli są ustawione prawidło ciśnienia gazu(moc kotła) to kocioł da rade 2 może być zakamieniony wymiennik c.w.u (czas w jakim wymiennik zajdzie kamieniem zależy od twardości wody.) Ale to co opisałeś to jest raczej normalne zjawisko w kotłach 2 f tym bardziej że jest duża odległość między kotłem a baterią.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa