Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

telewizor na ścianie kominka z płaszczem wodnym

6 Odpowiedzi, 14900 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

tetate

2011-05-11, 20:34:30
Unregistered
Witam, nie jestem z branży instalacyjnej, dlatego też nie bardzo orientuję się w tych tematach.
Proszę o informację, czy są jakieś przeciwwskazania, żeby wieszać telewizor na ściance, w której będzie zamontowany kominek z rozprowadzeniem ciepła po całym domu. Chodzi mi przede wszystkim o fakt bliskiego sąsiedztwa kabli elektrycznych z ciepłem wytwarzanym przez kominek.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam

ogrzewnictwo

2011-05-12, 08:50:31
Unregistered
Witam.

Problem umieszczenia kominka i telewizora na jeden ścianie to głównie problem estetyczny.

Pierwszeństwo kominka przed telewizorem w sposób niepodważalny określają warunki techniczne i konstrukcyjne. Położenie urządzenia grzewczego jest przesądzone w projekcie i związane nierozerwalnie z usytuowaniem komina z przewodami dymowymi.
Jeśli jest tana możliwość warto uniknąć umieszczania kominka i telewizora na jednej ścianie lub w bliskim sąsiedztwie.

Im większa jest przestrzeń dzieląca kominek i telewizor tym łatwiej je bezkolizyjnie ze sobą pogodzić. Inaczej nie unikniemy wędrówki wzroku od jednego do drugiego. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawsze po pewnym czasie zacznie nas to męczyć. Można ciekawie zaaranżować wnętrze z obydwoma tymi elementami na ścianie, ale powinny być one od siebie oddalone i kominek raczej powinien przybrać nowoczesną formę. Kiepskie to raczej połączenie na jednej ścianie tradycyjny kominek i nowoczesny w formie telewizor. No ale to kwestia odpowiednie aranżacji.
Jeśli chodzi o kwestie „bezpieczeństwa” dla telewizora. Obudowy kominków są najczęściej dobrze izolowane i nagrzewają się one w stosunkowo niewielkim stopniu. Niebezpieczne może być ciepło wypromieniowane bezpośrednio przez szybę kominka,ale tam raczej kabli telewizyjnych nie spotkamy. Aby uniknąć złego wpływu na telewizor może warto od jego strony nie umieszczać kratki, gdyż powietrze z niej dochodzące będzie bardzo ciepłe, poza tym może przenosić kurz.
Warto spojrzeć w specyfikacje techniczną telewizora, tam powinna być określona temperatura pracy urządzenia. Oczywistym jest, że nierozsądnie będzie przekraczać ta temperaturę.

Pozdrawiam

darenen

2011-05-21, 13:44:33
Unregistered
ja jednak bałabym się powiesić TV gdzieś w okolicy kominka - może lepiej postawić na stoliku albo na czymś w rodzaju meblościanki by nie miało styczności z ścianą od kominka

Umbo

2016-11-26, 13:51:14
Unregistered
Też bym raczej unikał tego typu połączeń. Pomyśl nad inną aranżacją.

Sonik09

2016-11-28, 09:22:36
Unregistered
Dobrze się nad tym zastanów.

Olaf

2019-05-31, 17:22:37
Unregistered
Robiłem iedawno samodzielnie montaż telewizora w zabudowie z płyt gk korzystając z tego poradnika montażu [reklama] Wyszło naprawdę dobrze. Nei zdecydowałbym się jednak instalować telewizora w okolicy kominka. Zawsze to jakieś ryzyko.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa