Przykro mi, ale jeżeli chodzi o środki z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej jest to niemożliwe. Ta instytucja przekazuje dofinansowanie w formie dodatku do kredytu, który należy zaciągnąć w jednym z banków wskazanych przed urząd. Pozostaje zgłoszenie się do gminy o ile prowadzi ona tego typu dofinansowania.
Jak podaje dzisiejsza Gazeta prawna, za 3 lata kazdy nowy lub remontowany budynek bedzie musial korzystac z odnawialnych zrodel energii, tylko nikt nie pomyslal jak drastycznie zwiekszy to koszty!
Ależ proszę Pana, należy się jedynie cieszyć z takiego rozwiązania. Środowisko naturalne na pewno na tym zyska, a Pan może zaoszczędzić na rachunkach. Pozdrawiam
Tak myślałem, że ten temat pojawi się tu, na forum. Szanowni Państwo, nasz dwuizbowy (przez co nierychły w działaniu) parlament musi dostosować prawo do dyrektywy unijnej- prawdopodobnie chodzi o dyrektywę 2009/28/WE w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych. W szerszej perspektywie pomoże to poprawić stan środowiska oraz odblokuje rynek kolektorów, pomp ciepła i wiatraków.
Panie "spichu": rachunki za energię rosną obecnie w tempie zastraszającym, dlatego koszty instalacji będą zwracać się znacznie szybciej, niż Pan to prognozuje.
Kurcze, a to ciekawe. Nie wiedziałem, że istnieje taki wymóg, że stosowanie takich rozwiązań będzie przymusowe.
Co do rządu i promowania takich rozwiązań, to nie jest już to praktykowane? Obiły się jakieś akcje, że urząd miasta wraz z konkretną firmą poprawia środowisko. Oczywiście dochodziły do tego teorie spiskowe, że firma wygrała przetarg po znajomości itd.
Inwestowanie powinno byc mimowolne. A skoro koszty zwracać miałyby się szybciej, a prąd/gaz byłyby drozsze, takży rozsądny sam, albo odłoży, albo weźmie kredyt by zakupić sprzęt. Ale żeby miał taki nakaz? :|
Zaznaczam, że on jeszcze nie istnieje. Jest to projekt ustawy, ale sam dotarłem do rozporządzeń, które wskazują na taką potrzebę. Fakt, rząd w jakiś sposób stara się od czasu do czasu promować tego typu inicjatywy, ale były to do tej pory działania doraźne.
Parafrazując tytuł Oskarowego filmu: "To nie jest kraj dla rozsądnych ludzi". I kolejny cytat, tym razem muzyczny: "tak niewielu w filmówce, a każdy coś kręci...". Szczególnie każdy deweloper stara się ucinać koszty do maksimum. Tą granicą są dla niego przepisy prawa (choć to również nie zawsze), dlatego też Unia już dawno, a Polska w panice na szybko postanowiła kwestię oszczędnego energetycznie budownictwa unormować.
Nie wiem czy można dostać dofinansowanie na solary już po zakupie... Chyba najpierw trzeba przedstawić jakieś dokumenty. Polecam zajrzeć na blog <reklama> pozdrawiam admin . Tam powinny być informacje na ten temat, czytałem niedawno artykuł o dofinansowaniach na ekologiczną energię.
Takie cos znalazlam:
"Odbiór techniczny gotowej instalacji może nastąpić dopiero po zawarciu umowy o kredyt.".
Czy to już tłumaczy czy po zakupie można dofinansowanie?
ryszard_38 napisał(a):Wiecie może jakie warunki trzeba spełnić by dostać dofinansowanie ?
Trzeba iść go gminy (albo starostwa powiatowego) i spytać o warunki. Swego czasu dzwonili sami z zamiarem pomocy nt. solarów, można było pytać, dowiedzieć się i co więcej - oferowali pomoc w załatwieniu spraw papierkowych związanych z dofinansowaniem. Więc najlepiej tam poprosić o pomoc.
- WFOŚIGW w Toruniu wprowadził program EKODOM. W ramach programu udziela dofinansowania dla osób fizycznych na instalacje fotowoltaiczne w formie niskooprocentowanej pożyczki do 80 % kosztów kwalifikowanych instalacji PV. Dotacja na instalacje fotowoltaiczne obejmuje województwo kujawsko-pomorskie, a wnioski można składać do 30 czerwca 2017 r.
- WFOŚiGW w Lublinie wprowadził nowe zasady dofinansowania systemów PVw formie pożyczki niskooprocentowanej. Dotacja jest udzielana do 80% kosztów kwalifikowanych. Po częściowej spłacie pożyczki istnieje możliwość umorzenia 30%. Dotacja na instalacje fotowoltaiczne obejmuje województwo lubelskie.
Urząd Miasta w Warszawie udziela dofinansowania na instalacje fotowoltaiczne w formie dotacji do 40 % kosztów kwalifikowanych instalacji PV, jednakże nie więcej niż 15 000 zł dla jednego beneficjenta. Wnioski można składać do 01.09.2017. Dotacja na instalacje fotowoltaiczne obejmuje tylko miasto stołeczne Warszawa.
Jak pewnie wszyscy to odczuwają,ceny energii są bardzo wysokie, pomyśleliśmy więc o tym, czy nie postarać się o jakieś dofinansowanie na panele fotowoltaiczne. Mam nadzieję, że to pomogłoby zaoszczędzić. Czy ktoś z was zdecydował się na takie panele?