Jak w temacie, co o tym sądzicie? Polegałoby to na tym, że dom z zamontowanymi kolektorami obracałby się tak aby łapać jak najwięcej słońca. Tutaj na ........<reklama -pozdrawiam -Admin>możecie sobie przeczytać artykuł o tym który zainspirował mnie to dyskusji na ten temat. W sumie to całkiem ciekawy pomysł, tylko nie do końca umiem sobie jeszcze wyobrazić mieszkanie w takim domu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-23, 16:21:00 przez orlando.)
Domy obracające się do słońca nasza przyszłość?
4 Odpowiedzi, 15909 Wyświetleń
Był już kiedyś taki pomysł. W Dubaju i w Moskwie miały powstać wieżowce, których piętra raz na godzinę miały się obracać.
W Australii takie rozwiązania są już stosowane, np. dom Państwa Everingham'ów, którzy prowadzą o nim bloga. Pełen obrót zajmuje około 30 minut a system zasilany jest przez nieduży silnik elektryczny. Sterowanie obrotem odbywa się przez komputer. Bardzo ciekawe rozwiązanie pozwalające nie tylko ustawić solary w stronę słońca, ale także zmieniać widok za oknem. Pozdrawiam
Temat bardzo ciekawy, ale niestety mało kto się na nim udziela. Mam nadzieję, że to się zmieni. Szukałem czegoś na temat tego domu Państwa Everingham'ów, ale nie mogę nic naleźć a szkoda bo chętnie bym sobie to przeczytała. Choć jeśli chodzi o same solary nie widzę w tym sensu aby obracać je co rusz w stronę słońca. Gdyż ustawia się je tak aby wtedy gdy słońce świeci najbardziej były skierowane właśnie na wychwytywanie jego promieni. A jeśli chodzi o wędrówkę słońca to panele słoneczne działaby także gdyby cały czas były w cieni bo mogą wyłapywać energię rozproszoną. A jeśli chodzi o to jaka instalacja jest najlepsza to ja powiem, że ta z https://www.hewalex.pl/fotowoltaika/komp...instalacje , zaś ktoś inny pewnie wskaże inną.
To jeśli i ja coś mogę dodać, to zawsze też możesz sprawdzić tutaj <reklama, pozdrawiam, ADMIN>robili na mnie wielkie wrażenie, bardzo fajny, profesjonalny zespół i do tego super kontakt.
Zwłaszcza jeśli interesują Was pompy ciepła czy fotowoltaika. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości