Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Składowanie drewna

3 Odpowiedzi, 7390 Wyświetleń

ja6ol

2012-09-19, 07:57:03
Unregistered
Witam,
proszę o radę odnośnie składowania drewna.
Zostawić na zewnątrz czy przenieść do garażu (murowany, przy domu)?
Obecna sytuacja - połupana brzoza, leżąca od wiosny na zewnątrz, od kilku tygodni pod plandeką - przykryta od góry. Minusem tego miejsca jest to, że z obu stron jest zasłonięte - z jednej strony są choinki, z drugiej strony żywopłot. Cyrkulacja powietrza jest tam bardzo słaba i jak jest wilgotny wieczór/noc to wilgoć utrzymuje się tam dość długo.
Myślę że teraz drewno lepiej doschnie w garażu. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-19, 08:08:02 przez ja6ol.)
  • Odpowiedz

Gerwazy11

2013-11-17, 15:04:28
Unregistered
Drewno im bardziej suche to tym więcej ciepła przy paleniu nim. W garażu owszem dobrze jednak suszenie drewna gdzieś z boku domu pod wiatą, daszkiem na paletach, odpowiednio przykryte także da dobre rozwiązanie. Warunki atmosferyczne przez powietrze także je suszą, oczywiście nie może na to padać deszcze. Wtedy do kominka jak najbardziej dobrze się to przyda.
  • Odpowiedz

Mihail

2017-01-03, 07:54:58
Unregistered
Trzymam drewno w starej szopce z dobrą "wentylacją". Cały czas jest w niej lekki przeciąg i drewno dobrze podsycha. Nie mam niestety dobrego źródła na opał, chociaż testowałem już kilka i drewno praktycznie zawsze trzeba podsuszyć, zanim będzie się nadawało do palenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa