Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

prośba o rady ogrzewanie gazem Cerapur 22 kW + sprzęgło

112 Odpowiedzi, 59665 Wyświetleń
1 2 3 4 5 Dalej

mantus

2017-02-15, 23:07:41
Unregistered
Witam,

chciałbym prosić o ocenę wykonania i skonfigurowania mojej instalacji grzewczej i ewentualne sugestie jak zoptymalizować jej pracę.
Więc mam:
kocioł Junkers Cerapur ZSB 22-3C + CR100 (w kotłowni)
sprzęgło
dwie sekcje pompy+mieszacze
sterownik UNI2 Eurosteru do sterownia układem za sprzęgłem - kocioł pełni w zasadzie tylko funkcję zasilania sprzęgła
w całym domu (122 m ^2 do grzania) jest podłogówka
jest to mój pierwszy sezon grzewczy
temperatura komfortowa dla mnie w domu to 21 st C
ocieplenie domu styropian 15 cm, wełna 30 cm, w podłodze 11 cm plus 3 cm na piętrze

obecnie układ działa tak:
Kocioł ma ustawienia:
brak blokady taktowania, taktuje co 3 minuty, histereza temperatury 10 st, zadana temperatura około 42-44 st C, obniżona moc do 10 kW
krzywa grzewcza w Uni2 dla parteru( pierwsza sekcja) to: 25 st. C dla 10 st. C na zewnątrz, 26 st dla 0 i 30 st dla -20, na górze (druga sekcja odpowiednio obniżona o 1 st c w stosunku do dołu)

układ pracuje tak:
kocioł grzeje do zadanej temperatury - temperatura na zasilaniu sprzęgła wzrasta to mieszacze się zamykają
potem po osiągnięciu temp zadane np 42 st C następuje przerw w taktowaniu czyli 3 minuty, w tym czasie sekcję odbierają ciepło, na zasilaniu czyli w sprzęgle temperatura spada no więc mieszacze się otwierają, temperatura w kotle spada aż do około 28 st. C i znowu następuje odpalenie
i tak w kółko - kocioł pracuje od 28 do 42 st.
mieszacze się otwierają i zamykają, temperatura za zasilaniu podłogówki (rozdzielaczy) też sobie skacze w zakresie +/- 2 st C od zadanej przez Uni2

moje pytania:

czy taki sposób pracy (tzn. w szerokim zakresie zarówno dla kotła jaki i układu za sprzęgłem) jest dobry dla kotła czy lepsza byłaby praca w punkcie?
pytam pod kątem zużycia gazu jak i dla samych urządzeń
?
może lepiej byłoby ustawić ciągła pracę kotła/palnika bez taktowania czyli bez przerw między załączeniami? wtedy też mieszacze się ustawią spokojniej? - ale może wtedy wzrośnie drastycznie zużycie gazu?
czekman a opinie o moim układzie i rady co do optymalizacji

pozdrawiam serdecznie!
  • Odpowiedz
1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa