Ile kosztuje ogrzewanie pompą ciepła? I czy warto ja zastosować w dwudziestoletnim domu? Czy jak wymienię piec węglowy na pompe to mam szansę na jakiś zwrot kosztów? Gdzie o to pytać?
W porównaniu do kotłów na węgiel, koszt pompy jest wysoki, ale w porównaniu do pieca gazowego to pompa bywa tańsza wszystko w zależności od mocy i funkcji – ogrzewanie, ciepła woda, chłodzenie. Sam wybrałem powietrzną pompę ciepła bo jest montaż jest szybki i nie wymaga ingerencji w budynek czy teren przed budynkiem. Koszt na pewno w ciągu dekady się zwróci. Audyt energetyczny zrobiła mi firma <reklama, Admin > i oni tez dobrali i zamontowali pompę. Wcześniej kupiłem od nich fotowltaikę – sprawna ekipa i wysokiej klasy moduły. Pompa działa od kwietnia i muszę przyznać ze po 3 miesiącach faktycznie koszty użytkowania domu zmniejszyły się - prąd, klimatyzacja, grzanie wody tych rachunków prawie nie ma i sporo prądu oddaje do sieci. Zimą mam nadzieje będzie równie efektywnie bo pompa Viesmanna pobiera energie z otoczenia nawet w -23 stopniach. Sam jestem ciekaw w jakich kwotach zamknie się moje ogrzewanie w najbliższym sezonie. A i dostałem też dofinansowanie z programu Czyste powietrze 25 tysięcy. Warto starać się o te środki, bo taki pieniądz nie leży na ulicy.