Dużo dzieje się wokół węgla, politycznie i cenowe zawirowania. To tez wywołuje mój niepokój bo stoję przed wyborem urządzenia grzewczego do remontowanego domu. Jeszcze 3 miesiące temu postawiłbym na węgiel ale co tu dużo mówić trochę się boję. Gaz wypada jeszcze niekorzystniej, wiec już kompletnie straciłem grunt pod nogami. Źródeł odnawialnych to już w ogóle nie rozumiem i co w przypadku kiedy zainwestuję fortunę a sprzęt nie ogrzeje mi domu z lat 70 (docieplonego) i rachunki za prąd wprawia mnie w osłupienie. Podpowiedzcie co robić? Jakieś doświadczenia?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
remont c.o.
2 Odpowiedzi, 3722 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
POMPY CIEPŁA
KLIMAKONWEKTORY
REKUPERACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
REKUPERATORY
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
SYSTEMY INSTALACYJNE
GRZEJNIKI
TECHNIKA GRZEWCZA
ROZWIĄZANIA HVAC
Elekt. Syst. GRZEWCZE
ARMATURA MOSIĘŻNA
POMPY CIEPŁA
ROZWIĄZANIA HVAC
ale suma summarum nie jest źle – węgiel to ciągle najtańsze źródło ciepła. Cos będzie się działo na rynku węgli, bo ekogroszek ma mieć od 2023r. wyższe parametry mocy opałowej, niższą siarkę i popiół. To wpłynie to na mniej szkodliwy proces spalania. Aktualnie spalam ekogroszek sztygar i dostrzegam sporą różnicę – zero sadzy, niski popiół, spalam go mniej a dodam, ze sztygar ma takie wartości jak te co będą wymagane za 2 lata. Proces spalania ekogroszku w nowym piecu porównywalny jest ze spalaniem gazu – tak mówią badania speców.