Obserwuję ceny od 5 lat i nie jest źle. Topnieć nie topnieją bo wiadomo inflacja, podatki i koszty funkcjonowania firmy wszystko w górę. Ale cena 1kw nie przeraża. Jestem szczęśliwym posiadaczem maksymalnej mocy mikro i jest fajnie. Postawiłem na polikrystaliczne bo one są po prostu wydajniejsze i zajmują mniej miejsca. Ja wybrałem firmę <reklama, pozdrawiam ,Admin>bo niczego nie ukrywają, maja ceny widoczne na stronie – pakiety w zależności od wielkości instalacji. Nie trzeba pisać, dzwonić, prosić o ofertę.
Gładko przeprowadzili mnie przez gąszcz podzespołów, bo cena tak naprawdę zależy od poszczególnych urządzeń – panele tylko poli, falownik, rodzaj dachu i jego pokrycie itp. Wejdź na ich stronę i tam mają pakiety z określonymi urządzeniami różnych marek – nie trzeba czekać tygodnia na ofertę wszystko masz napisane, cena za 1 kw. Ja nie zapłaciłem więcej niż 2800 zł za 1 wkp – ale to było kawał czasu temu, także uważam że spoko. Instalacja sprawuje się dobrze już od 1,5 roku żadnych problemów, a na montaż mam 5 lat gwarancji i 25 na żywotność. Także warto przemyśleć wszystkie za i przeciw. Nie brałem ubezpieczenia i ekstra aplikacji z widocznością uzysku, takie bajery ale skutecznie podnoszą koszt. Warto ich sprawdzić.