Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

pompa a pv

1 Odpowiedzi, 1943 Wyświetleń

yaroT

2022-03-28, 10:51:34
Unregistered
Ceny węgla powariowały. Wydaje mi się że to dobry moment na zmianę. Obstawiam pompę ciepła, decyzja podjęta tego lata remont i pompa ciepła najlepiej powietrzna. Jak zabrać się do montażu, przystosowania domu do montażu? Czy na jakieś wsparcie mógłbym liczyć z unii? Mam budynek taki z lat osiemdziesiątych, nieduży 180 metrów i niestety kociołek na ekogroszek. Szczerze mam dość babrania się w węglu, który jest drogi a będzie horrendalnie drogi bo kryzys energetyczny już w pełni. Będę wdzięczny za informacje.
  • Odpowiedz

Tommys

2022-03-29, 09:25:11
Unregistered
Jestem właścicielem domu wyposażonego w pompę ciepła. Już po 7 miesiącach wiem jak to wszystko funkcjonuje. Pompę u mnie wspiera fotowoltaika więc to też jest poteżna pomoc. Dom 10 letni dobrze ocieplony z podłogówką. Ja nie musiałem za dużo robić, bo budynek w dobrej kondycji. Ale ty będziesz musiał trochę zainwestować przede wszystkim w uszczelnienie. Cały system montował mi technik z <reklama, pozdrawiam, Admin>– fotowoltaika panele LG i pompa powietrzna Daikin, z podgrzewaniem wody. Zaproś ekipę do domu niech obejrzą obiekt, pomierzą, zadbają mostki cieplne i będziesz wiedział jakie działania są konieczne aby mieć oszczędne ogrzewanie. Ja po całym roku na funkcjonowanie domu jestem w szoku, bo wydałem o 80% mniej niż wcześniej paląc węglem i biorąc prąd z sieci, aktualnie prąd 0 zł. Także uważam, że to technologia przyszłości, warto, gdyby jeszcze sąsiedzi tez poszli po rozum do głowy, bo mieszkam na osiedlu domków – z historią – to wieczorem można by pójść na spacer. Niestety ta wymiana jeszcze trochę potrwa. Póki co polecam pompę ciepła bo sprawdza się, mam nadzieję jak najdłużej. A i dostałem ponad 20 tysięcy zwrotu poniesionych kosztów, to też ważny aspekt – firma montująca zajęła się całą dokumentacja i wnioskiem. W obliczu kryzysu energetyczne i braku surowców pompa ciepła to najlepsze rozwiązanie. Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa