Zapraszam do dyskusji o biopaliwach
Biopaliwa
14 Odpowiedzi, 22771 Wyświetleń
Proszę o opinie!
jakiego rodzaju urzadzenia są potrzebne do przetwarzanie biomasy???
Biomasę można przetwarzać na wiele sposobów. A biomasa to drewno, słoma, rośliny energetyczne itd.
Można z niej produkować biopaliwa stałe, ciekłe i gazowe. Najprostrzym sposobem przetwarzania biomasy jest zrębkowanie gałęzi i drewna. Bardziej skąplikowanym sposobem przetwarzania biomasy jest - produkcja biopaliw stałych: brykiet, pellet Należy pamiętać że surowiec do produkcji ekopaliw musi być odpowiednio rozdrobniony i wysuszony. Wymaga to zastosowania odpowiednich urządzeń tworzących całą linie. Pozdrawiam
Panie MarcinieG. Proszę nie umieszczać reklam na forum. Admin
Myślę, że biopaliwa to nasza przyszłość. Może to i lepiej. Zastanawiam sie tylko jak to naprawdę działa? :]
zastanawiam się dlaczego ten wątek umarł? Przeciez biopaliwa to bardzo ciekawy temat. Liczyła że dowiem sie czegoś
co to jest biogaz?jak powstaje?
niestety wiekszosc bio-paliw wymaga sporej kubatury na sklad, bez odpowiedniej promocji pomocy ze strony Rzadu i Ochrony Srodowiska itp. ich wykorzystanie staje sie malo oplacalne ze wzglegu na pozysk paliw. W usa wykorzystanie bio-produktow a raczej odpadow poprodukcyjnych, w rolnictwie wyspecjalizowanym w produkcjach roslinnytch (kukurydza i inne zboza)staje sie coraz bardziej popularne i oplacalne. czy oplacalo by sie naszym rolnikom ? - szczegolnie tym ktorzy maja rozszezona produkcje i sa w stanie wykorzystac nadmiary energetyczne do ogrzania: szklarnii, pieczarkarni itp ????
Biopaliwa można otrzymywać również innych odpadów np. z gnojowicy moża produkować biogaz.
Zwiększając obszary rolnicze pod hodowlę roślin oleistych zmniejszamy produkcje pożywienia. Może i jest to opłacalne do rolników ale jak większość zacznie produkować olej z roślin będziemy zmuszenie sprowadzać z innych krajów żywność na czym może ucierpieć gospodarka.
Co do biopaliw to ja pale pelletem i jestem z niego naprawde zadowolony. Piec weglowym (którym palilem wczesniej) sie przy nim umywa. Nie dosc ze co chwila trzeba do niego schodzic-to dolozyc, to wyniesc popiol to i opalanie nim nie jest wcale duzo tansze. Biopaliwa to nie tylko ekologia - to takze spora wygoda.
no fakt pellet jest chyba najekonomiczniejszym paliwem jeżeli chodzi o wygode (koszty są podobne do ekogroszku a wygoda jednak większa)
Napewno troche taniej wychodzi palic ekogroszkiem ale nie jest to kolosalna roznica. Ja mam dobrego producenta pelletu w okolicy i glownie dlatego zdecydowalem sie na zakup kotla na pellet. A poza tym mam kawalek podworka przy domu to popiolu uzywam jako nawozu
Jeśli mowa o biopaliwach to polecam kupować na stronie https://trinket.com.pl/pl/c/Pellet-drzewny/57 bo mają super ceny, szybką dostawę do domu i sprawdzone pellety.
https://trinket.com.pl/
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości