Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Biopaliwa

14 Odpowiedzi, 24611 Wyświetleń

imix

2007-09-02, 10:53:28
Unregistered
Zapraszam do dyskusji o biopaliwach
  • Odpowiedz

imix

2007-10-16, 09:26:31
Unregistered
Proszę o opinie!
  • Odpowiedz

karolina2211

2007-12-11, 10:31:43
Unregistered
jakiego rodzaju urzadzenia są potrzebne do przetwarzanie biomasy???
  • Odpowiedz

MarcinG

2008-04-09, 15:09:17
Unregistered
Biomasę można przetwarzać na wiele sposobów. A biomasa to drewno, słoma, rośliny energetyczne itd.
Można z niej produkować biopaliwa stałe, ciekłe i gazowe.
Najprostrzym sposobem przetwarzania biomasy jest zrębkowanie gałęzi i drewna.
Bardziej skąplikowanym sposobem przetwarzania biomasy jest - produkcja biopaliw stałych: brykiet, pellet
Należy pamiętać że surowiec do produkcji ekopaliw musi być odpowiednio rozdrobniony i wysuszony.
Wymaga to zastosowania odpowiednich urządzeń tworzących całą linie.

Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

ogrzewnictwo

2008-04-16, 09:56:39
Unregistered
Panie MarcinieG. Proszę nie umieszczać reklam na forum. Admin
  • Odpowiedz

janinna

2008-05-06, 19:11:58
Unregistered
Myślę, że biopaliwa to nasza przyszłość. Może to i lepiej. Zastanawiam sie tylko jak to naprawdę działa? :]
  • Odpowiedz

janinna

2008-06-02, 14:12:16
Unregistered
zastanawiam się dlaczego ten wątek umarł? Przeciez biopaliwa to bardzo ciekawy temat. Liczyła że dowiem sie czegoś Sad
  • Odpowiedz

aluap_23

2008-11-19, 13:03:59
Unregistered
co to jest biogaz?jak powstaje?
  • Odpowiedz

kubasteam

2009-02-16, 22:55:00
Unregistered
niestety wiekszosc bio-paliw wymaga sporej kubatury na sklad, bez odpowiedniej promocji pomocy ze strony Rzadu i Ochrony Srodowiska itp. ich wykorzystanie staje sie malo oplacalne ze wzglegu na pozysk paliw. W usa wykorzystanie bio-produktow a raczej odpadow poprodukcyjnych, w rolnictwie wyspecjalizowanym w produkcjach roslinnytch (kukurydza i inne zboza)staje sie coraz bardziej popularne i oplacalne. czy oplacalo by sie naszym rolnikom ? - szczegolnie tym ktorzy maja rozszezona produkcje i sa w stanie wykorzystac nadmiary energetyczne do ogrzania: szklarnii, pieczarkarni itp ????
  • Odpowiedz

Marek_M

2009-02-18, 09:36:57
Unregistered
Biopaliwa można otrzymywać również innych odpadów np. z gnojowicy moża produkować biogaz.

Zwiększając obszary rolnicze pod hodowlę roślin oleistych zmniejszamy produkcje pożywienia. Może i jest to opłacalne do rolników ale jak większość zacznie produkować olej z roślin będziemy zmuszenie sprowadzać z innych krajów żywność na czym może ucierpieć gospodarka.
  • Odpowiedz

Fabian

2010-07-08, 19:54:59
Unregistered
Co do biopaliw to ja pale pelletem i jestem z niego naprawde zadowolony. Piec weglowym (którym palilem wczesniej) sie przy nim umywa. Nie dosc ze co chwila trzeba do niego schodzic-to dolozyc, to wyniesc popiol to i opalanie nim nie jest wcale duzo tansze. Biopaliwa to nie tylko ekologia - to takze spora wygoda.
  • Odpowiedz

Cezar

2010-07-22, 19:49:01
Unregistered
no fakt pellet jest chyba najekonomiczniejszym paliwem jeżeli chodzi o wygode (koszty są podobne do ekogroszku a wygoda jednak większa)
  • Odpowiedz

Fabian

2010-07-30, 12:55:10
Unregistered
Napewno troche taniej wychodzi palic ekogroszkiem ale nie jest to kolosalna roznica. Ja mam dobrego producenta pelletu w okolicy i glownie dlatego zdecydowalem sie na zakup kotla na pellet. A poza tym mam kawalek podworka przy domu to popiolu uzywam jako nawozu
  • Odpowiedz

Tomek Woźniak

2024-10-15, 15:11:50
Junior Member
Jeśli mowa o biopaliwach to polecam kupować na stronie https://trinket.com.pl/pl/c/Pellet-drzewny/57 bo mają super ceny, szybką dostawę do domu i sprawdzone pellety.
https://trinket.com.pl/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa