Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

kocioł kondensacyjny w domu z bala - podłogówka czy grzejniki?

4 Odpowiedzi, 7847 Wyświetleń

reniar13

2007-10-11, 15:37:52
Unregistered
Jak rozwiązać kwestie ogrzewania c.o., przy założeniu, że chcę kocioł kondensacyjny z zasobnikiem, mam wątpliwości co wybrać:
- ogrzewanie podłogowe - jakimi materiałami to przykryć aby funkcjonowało prawidłowo
- ogrzewanie grzejnikami - jakie wybrać
Problem w tym, że jest to dom z bala i konstrukcja podłogi na poddaszu jest z drewna.
Zastanawiam się czy można rozwiązać ogrzewanie podłogowe pod terakotą i ogrzewania grzejnikami tam gdzie są podłogi drewniane, czy to ma sens i jest z technicznego punktu widzenia realne?
Proszę o jakieś podpowiedzi.
  • Odpowiedz

baca

2007-12-12, 18:50:28
Unregistered
Mam 100 % podłogówkę, jest nieco problematyczna w tęgie mrozy(20-30 stC) bo podłoga jest niiemile ciepła. Wręcz gorąca(28stC).
Popieram grzejnik+ podłogówka. Poodłoga trzyma temp. dyżurną, a grzejniki dibijaja do optimum.
Hej!
  • Odpowiedz

Kreol

2010-07-13, 07:12:25
Unregistered
Podłogówka z oczywistych względów powinna być pod terakotą (deski zwyczajnie będą pękać). W zasadzie to zgadzam się z tym co Panowie powyżej radzą - od siebie dodam, że watro jeszcze dobrze zaizolować dom.

Fabian

2010-07-14, 19:38:33
Unregistered
Według mnie najlepsze rozwiązanie to podłogówka + grzejniki. Trochę kosztowne ale w końcu robi się to na lata. Nie ma to jak w zime wejść na cieplutką podłogę w skarpetkachWink Tyle że gdyby była tylko podłogówka to na dłuższą metę byłyby za gorące
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa