Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Wiatrak przy domu.

11 Odpowiedzi, 33034 Wyświetleń

manuela

2009-01-11, 18:04:18
Unregistered
Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tara_wells

2009-07-12, 17:57:59
Unregistered
Witam,szukam informacji na temat energii wiatrowej,a konkretnie wiatraka o mocy 3-5Kw.Interesuje mnie czy mogę sie odciąc od elektrowni przy tej mocy.Zapewne tak,jeśli chodzi o urządzenia domowe,jednak myślę o ogrzewaniu domu 150m2,no liczac z kotlownią,pralnią itd.jakieś 200m2.Gdzie szukac firmy,która logicznie i uczciwie te sprawy instaluje?Dom bedzie nowy,zatem energooszczędny,parterowy,w centralnej częsci domu kominek-to zawsze jakaś pomoc grzewcza.Dziękuję za wszelkie informacje.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-16, 19:35:26
Unregistered
Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-16, 19:39:33
Unregistered
manuela napisał(a):Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Wszystko znajdziesz na str.Siłownie wiatrowe.
  • Odpowiedz

moderator13

2012-12-17, 18:15:20
Unregistered
Do Manuela . Do zasilenia domu w najbardziej kłopotliwe urządzenia potrzebne jest około 3kW a to koszt około 20 tys nie wiem czy to jest możliwe na dzień dzisiejszy to potwornie droga inwestycja i mało opłacalna za te pieniądze masz co najmniej 15 lat sieci państwowych tj. uni ewropejskiej.l Reszta po tym czasie i tak ma niewiele z tym co będzie.\Żegnam.
  • Odpowiedz

wolnyrodnik

2012-12-19, 15:13:40
Unregistered
moderator13 napisał(a):Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam
Po pierwsze radzę przez rok obserwować wiatromierz (nic z tego kochany adminie, linku nie wstawię), żeby się zorientować odnośnie warunków wiatrowych. Mieszkańcy wielkopolski będą rozczarowani. Jako jeden z pierwszych stał wiatrak w Kwilczu. Ile razy przejeżdżałem stał...
  • Odpowiedz

marek.lawendowski

2013-05-16, 12:54:56
Unregistered
A ja jestem zainteresowany jaki jest koszt całej instatalcji?
  • Odpowiedz

markurz

2015-02-19, 10:12:10
Unregistered
Kilkadziesiąt tysięcy złotych ;]
  • Odpowiedz

olaW

2015-03-30, 11:51:26
Unregistered
No to ładnie. Niestety nie na moją kieszeń.
  • Odpowiedz

hania78

2015-04-14, 11:01:14
Unregistered
Mój sąsiad hobbystycznie zbudował wiatrak można powiedzieć, że sam. Metalowa konstrukcja była oczywiście wcześniej zamówiona i przez kilka lat czekała na postawienie do pionu. Teraz wiatrak nie jest jakiś wyjątkowo kolosalny, ale prezentuje się super. I jako że jest to konstrukcja "własna" to wiadomo, że nie wytworzy tyle energii co profesjonalny, ale wystarczy na codzienne ogrzanie wody - to już super, bo w okresie letnim (mając oczywiście ogrzewanie na piec węglowy) nie musi w ogóle rozpalać piecaSmile Ale wiadomo...musi się komuś chcieć, bo w tym przypadku to fajne pożyteczne hobbySmile
  • Odpowiedz

olaW

2015-04-17, 10:20:30
Unregistered
No faktycznie to już dużo jak grzeje wodę. Super sprawaSmile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa