Oczywiście próżniowy rurowy. Takie kolektory mają o 30% większą sprawność.
Kolektor słoneczny płaski czy próżniowy?
6 Odpowiedzi, 13874 Wyświetleń
Zdecydowanie powinno sprawdzać się uzyski energii kolektorów otrzymane w ośrodkach badań takich jak ITW
lub SPF Drugą, bardzo ważną rzeczą jest powierzchnia czynna/apertury kolektora. Odradzam kolektory Heat-pipe oraz próżniowe z przejściem metalu przez szkło - o płaskich nawet nie wspominam.
A jaki świat internetowy jest mały. O ile się z pierwszym zdaniem zgadzam to jednak interpretacja wyników w zacytowanych ośrodkach jest rzeczą trudną dla przeciętnego inwestora.
Tu zadam koledze pytanie: jak wygląda stosunek ceny do uzysku kolektorów Paradigmy? pozdrawiam. Witold
Witam.
Jeżeli chodzi o próżniówki to jednak istnieje wiele pułapek a szczególnie te z lustrem.
Teraz chyba będzie można dostać od marca dotacje na takie kolektory- tak czytałem w Rzeczpospolitej.
Jeśli chodzi o wybór czy kolektor płaski czy próżniowy to bardzo wiele osób stawia sobie takie pytanie. Najczęściej czynnikiem decydującym są pieniądze. Ponieważ kolektory płaskie są tańsze i szybciej zwracają się koszty inwestycji. Ale jak już się wybierze kolektory próżniowe, które faktycznie są bardziej wydajniejsze od tych płaskich, ale nie zawsze są lepszym wyjściem, o czym trzeba pamiętać. W każdym razie wracając do kolektorów próżniowych wybór także jest zróżnicowany. Ponieważ w segmencie kolektorów próżniowych panuje bardzo duża różnorodność. O tym jakie są kolektory można przeczytać na https://www.hewalex.pl/oferta/prozniowe-...-sloneczne ja się powtarzać z tym nie będę. Ale chcę uczulić na to, że fotowoltaiczna mimo różnych dofinansowań nie kosztuje mało i trzeba ją wybrać rozważnie. Warto przeliczyć sobie na co tą energię chce się zużyć i ile jej tak naprawdę potrzeba. Także warto poczytać o dostępnych opcjach na rynku, bo ich mało nie jest. Przez nabytą wiedzę można dokonać trafnego wyboru, z którego będzie się zadowolonym i który będzie służył nam przez długie lata.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości