Rekuperator - czy to się opłaca?
Jeśli tak to na jakie urządzenie się zdecydować?
Rekuperator - czy to się opłaca?
Rekuperator jest niczym innym jak centralą wentylacyjną, która zapewni nam skuteczną wymianę powietrza oraz jego cyrkulację w całym budynku. Oczywiście oprócz centrali wentylacyjnej budynek taki musi zostać wyposażony w kanały wentylacyjne, którymi powietrze dostarczymy do pomieszczeń.
Coraz więcej architektów rezygnuje z kanałów wentylacji grawitacyjnej na rzecz wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła już na etapie projektowania budynku. Pozwala to na znaczne obniżenie kosztów takiej instalacji, która - o ile zostanie właściwie zaprojektowana - nie będzie kosztowała więcej niż dwa-trzy kominy wentylacyjne, z wymurowania których inwestor po prostu zrezygnuje, zastępując je prefabrykowanymi kanałami wentylacyjnymi.. A rekuperatory raczej instaluje się w nowych domach gdzie na etapie projektu budowlanego przewidziano system kanałów nawiewno – wywiewnych (wraz z centralą to koszt rzędu kilku tysięcy).
Podsyłam artykuł, który mam nadzieje rozwieje wątpliwości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-18, 12:42:23 przez icu123.)
Rekuperator do domu. Jak dobrać? Na co zwrócić uwagę? Kiedy rekuperator spełni należycie swoją rolę? http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt...20&cms=431
Jako wentylacja sprawdza sie super chociaz i tak kupilismy klimę przenosną żeby ochłodzic bardziej
ale nie mam w domu pleśni ( sasiedzi bez rekuperatora mają ) i ogólnie zadowolony chociaż czy podnosi temperature zimą- tego nie zauwazyłem
Rekuperacja polega na wykorzystaniu ciepłego powietrza wywiewanego z systemu, w celu ogrzania powietrza wchodzącego do systemu z zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko zmniejszyć koszty ogrzewania, ale również w znacznym stopniu chronić środowisko. Rekuperator może zapewnić odzysk ciepła na poziomie 75%.
Rekuperator to genialne urządzenie, które pozwala nam obniżyć koszty energii nawet o 40%, dzięki odzyskowi ciepła. Wskutek wentylacji, blisko 95% ciepła ucieka z naszego domu. Rekuperator pozwala je zatrzymać, przy czym oczyszcza równocześnie powietrze. Efekt? Niższe rachunki za energię oraz powiew świeżości w naszych domach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-23, 02:16:30 przez manager.)
Ile kosztuje w ogóle rekuperator oraz ile trwa zwrot inwestycji? Ponieważ co tu dużo mówić, rekuperatory wraz z GWC to na prawde dobre rozwiązanie.
Napiszcie coś więcej o rekuperatorach. Ja również myślę o takim rozwiązaniu i do końca nie wiem czy warto.
Zapraszamy do lektury tutaj: http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/rekuperatory
Witam,
Montaż rekuperatora jest dobrym rozwiązaniem, pozwalającym na ograniczenie wentylacyjnych strat ciepła do otoczenia. Zasada działania rekuperatora polega na odzysku ciepła z usuwanego powietrza oraz przekazywanie go do powietrza nawiewanego. Marka Junkers posiada w swojej ofercie rekuperator AerastarComfort, który dostępny jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka sprawność do 90% co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers
Skorzystam z okazji, że rozmowa dotyczy rekuperatorów, ponieważ właśnie szukamy z mężem informacji na ich temat. Zdecydowaliśmy się na budowę domu i jak z pewnością wiecie, sprawa to niełatwa, zwłaszcza dla osób w żaden sposób nie związany z branżą. Pozostaje więc odwiedzanie specjalistów i przekopywanie czeluści internetu w poszukiwaniu przydatnych informacji.
Projekt domu dostosowany do naszych potrzeb mamy z [...]. Przyszedł czas na dobór i zaprojektowanie instalacji. Z powodu braku sieci gazowej w pobliżu zdecydowaliśmy się na ogrzewanie piecem na ekogroszek. Jednak chcielibyśmy wspomóc instalację grzewczą tak, aby jak najmniej palić w piecu. Przeglądając specjalistyczne strony natrafiliśmy, na ciekawy artykuł , gdzie rozważane są różnice między klimatyzacją a rekuperatorem. Dla nas to kompletne nowinki, klimatyzacja jest w wielu obiektach ale jakoś nie zastanawialiśmy się nad jej działaniem, o rekuperatorze nigdy wcześniej nie słyszeliśmy ![]() Zarówno rekuperator jak i klimatyzator wydają nam się przydatne ale nie jesteśmy specjalistami. Dlatego szukamy osób, które mogłyby nam doradzić z własnego doświadczenia, które rozwiązanie jest lepsze i warte swoich pieniędzy, a może oba? Czekamy na Wasze rady.
Według mnie zdecydowanie się opłaca. Nie zamierzam jednak Cie przekonywać. Powinieneś wczytać się w ten temat.
Witam,
W celu uzyskania pomocy w doborze prawidłowego rekuperatora oraz wykonania instalacji zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers
Rekuperatory to super sprawa, ale trzeba uważać kogo się zatrudnia do ich montażu, żeby potem nie trzeba było dwa razy jednej roboty zlecać, bo ten pierwszy wszystko zepsuje. Ja się o tym przekonałam czytając artykuł znaleziony w necie. Jak się chce założyć rekuperację to trzeba naprawdę pogrzebać, żeby się wszystkiego dowiedzieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-20, 06:55:58 przez Forsycja.)
Forsycja napisał(a):Rekuperatory to super sprawa, ale trzeba uważać kogo się zatrudnia do ich montażu, żeby potem nie trzeba było dwa razy jednej roboty zlecać, bo ten pierwszy wszystko zepsuje. Ja się o tym przekonałam czytając artykuł znaleziony w necie. Jak się chce założyć rekuperację to trzeba naprawdę pogrzebać, żeby się wszystkiego dowiedzieć. dlatego poza ceną i marką urządzenia, warto patrzeć na takie aspekty jak: długość gwarancji, serwis i sprawdzić wykonane realizacje
Tak, jak najbardziej - decydując się na montaż rekuperatora jesteśmy w stanie zaoszczędzić na ogrzewaniu! Sama wentylacja to nie wszystko, warto zdecydować się również na montaż klimatyzacji (profesjonalną firmą, mogącą poszczycić się wieloma realizacjami jest między innymi klimatyzacja wrocław) - dzięki niej, będziemy mogli ochłodzić się w upalny dzień i ogrzać w dzień nieco chłodniejszy,
Ja kupiłem rekuperator w firmie, która mi go zamontowała. Wszystko działa w jak najlepszym porządku. [reklama]
Znajomy wybudował tz. kanadyjkę którą ogrzewa kominkiem z rekuperatorem ale najpierw porządnie ocieplił całe poddasze pianką PUR która weszła w każdą dziurę nie pozostawiając mostków termicznych. Rozmawiałem z panem Michałem właścicielem [reklama] który przekonał również mnie to tego rodzaju ocieplenia.
|