Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt założenia kolektora słonecznego do podgrzania wody i bojlerze i czy dobrze się to sprawdza w mroźne zimy ?
koszt założenia kolektora słonecznego ?
11 Odpowiedzi, 17092 Wyświetleń
Witam. Dwa panele zbiornik 300l i reszta pierdół 12500pln. Co do skuteczności to mam to dopiero dwa miesiące więc ciężko mi cos odpowiedziec ale jak na razie jestem zawiedziony
ja mam kolektor od 2 lat, dobrze wychodzę na tym finansowo.jak potrzebujesz sie doskzolić z wiedzy o kolektorach i innych odnawilanych zrodłach energii to mysle, ze blog<reklama>ADMIN jest niezly na początek.
Fajnie byłoby korzystać z energii słonecznej, na razie niestety u mnie możliwości finansowe nie pozwwalają, ale moze kiedyś..
![]()
Inwestycja opłacalna ale na zwrot trzeba długo poczekać. A z racji że nie tylko o finanse chodzi, posiadanie świadomości że się korzysta z czystej energii - bezcenne.
U mnie całkowity koszt wyniósł ok. 13000zł. Mam go od 3 lat, w zimie dobrze się spisuje chociaż aż takiej ostrej zimy ostatnio nie było, a finansowo dobrze na tym wychodzę, jednak na zwrot kosztów trzeba trochę poczekać.
Ja mam taki kolektor już od kilku lat i u mnie świetnie się sprawdza w zimie. I jaka oszczędność pieniędzy. Same plusy, także polecam.
Mój znajomy zakładał kiedyś kolektory słoneczne na dom, z tego co mówił to część kosztów około 40% udało mu się uzyskać z dofinansowania z jakiegoś projektu, którego celem było wspieranie ekologicznej energii itp. Poszukaj może w tym kierunku, może coś znajdziesz
![]()
Ja też myślę o takim kolektorze ale nie jestem do końca przekonana czy to się sprawdza.
jak dotąd dużo opinii jest pozytywnych, może jeśli ma się fundusze to warto się zastanowić, no i przyroda nie cierpi na tym
![]() olaW napisał(a):Ja też myślę o takim kolektorze ale nie jestem do końca przekonana czy to się sprawdza. Kolektory sprawdzają się wtedy, kiedy mamy pewność, że jesteśmy w stanie uzyskaną z nich energię w pełni wykorzystać i zużyć. Dla małej rodziny, mieszkającej w niewielkim domu jednorodzinnym, ze standardową liczbą punktów poboru wody i generującej niewielkie zużycie, niekoniecznie będzie to rozwiązanie ekonomiczne. Dla większego gospodarstwa z kolei solary bywają naprawdę opłacalne. Zachęcam Państwa do zapoznania się z ofertą solarów i innych rozwiązań techniki słonecznej marki Buderus http://www.buderus.pl/produkty/kategorie...loneczna/. Jeżeli będą jakieś pytania - chętnie odpowiem. Pozdrawiam, Konsultant marki Buderus |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości